Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Száraz puskapor

JEGYZET - "A Csongrád megyei politikai protokoll ilyen esetre tüntetést ír elő."
Makón látszólag ugyanaz a helyzet, mint 1996-ban volt: akkor is hozzá akart nyúlni a kormány a város kórházához. A helybeliek tüntetéssel tiltakoztak, a kormánypárti Buzás Péter polgármester és az ellenzéki Sánta Sándor önkormányzati képviselő együtt vonult fel. A kormány visszakozott, a város és a megyei közgyűlés pedig együtt kezdte gyarapítani és modernizálni a kórházat, azért is, nehogy később megint fölvetődjön a bezárás lehetősége. Ezt a fejlődést az első Orbán-kormány is támogatta. A mostani kabinet azonban megint ránézett a térképre, és úgy látta, Makó kórházát ki lehetne spórolni az aktív ellátásból. Még nem dőlt el semmi, hamarosan egyeztetés következik, ám a makói képviselő-testület ülésén kimondták: „szárazon kell tartani a puskaport". Ez azt jelenti, ha nem sikerül megállapodni, tüntetés következhet. Ezt pedig a most kormánypárti Sánta és ellenzéki Buzás szervezheti. A helyiek számára biztosan komoly erővel bíró mozgósító üzenet, hogy ha nagy a baj, együtt gyürkőzik a rendszerváltó városvezető és az, aki őt váltotta, és azóta is hivatalban van.

Mégis mások a mostani viszonyok, mert a jelenlegi kormány tényleg hozzáfogott az elmúlt húsz év elodázott problémáinak megoldásához, és messzebbre jutott, mint elődei. Lehet rajta lamentálni, hogy a szoci kabineteknek szánt éles kritikái és kampányban elhangzott ígéretei alapján ezt lehetett-e várni a Fidesz–KDNP szövetségtől, de most már mindegy. Mert azt nem lehet vitatni, hogy ezekhez a problémákhoz – így a finanszírozhatatlan és rosszul működő egészségügyi ellátórendszerhez – valahogyan „hozzá kell nyúlni". Most Makón is el tudnak képzelni egy soványabb, kevesebb osztállyal működő kórházat – de a jól kihasznált osztályokat és a sürgősségi ellátást nem szeretnék elveszíteni. Laikusszemmel nézve, tekintettel az ellátási körzet nagyságára, tökéletesen igazuk van.

Ha a kormány nem enged, a helyi önkormányzati vezetők nem tehetnek mást, a Csongrád megyei politikai protokoll ilyen esetre tüntetést ír elő. Ezt a szokásjogot erősítette 2007 februárjában Lázár János – akkor ellenzéki – vásárhelyi polgármester is, az ő hívására tízezren tüntettek az ottani kórház megmaradásáért és a szocialisták egészségügyi reformja ellen. A szakminiszter, Molnár Lajos bábuját akasztófán vitték.

Innen nézve hiába látszik, a parlamentben még nem mondatott ki: legyen itt bárki hatalmon, ha muszáj, csak ugyanúgy tud spórolni, ahogy mélységesen gyűlölt, sárba gyalázott elődje. Talán ezt bevallani, továbblépni, rendesen tárgyalni és megegyezni – ennyin múlik, hogy ne ismételje magát a történelem, és Szócska Miklós államtitkár ne lássa meg önnön képét egy lekvárkavaró kanálon a makói tömeg fölött himbálózni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóprés

"A politikai célok teljesülésének költségeit meg kell fizetnünk."
Tovább olvasom