Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Százalékok

JEGYZET - "Sokan kedveskednek annak a kórháznak, ahol gyógyultak, az óvodának-iskolának, ahová a gyerek jár."
10-ből 4 adóbevallást kitöltő rendelkezett arról Csongrád megyében, hogy – élve a törvény adta lehetőséggel – valamely karitatív vagy civilszervezet számára továbbítsa befizetett személyi jövedelemadója egy százalékát. Sok ez vagy kevés? Annyi bizonyos: az országos statisztikával egyező az arány.

Az egy százalékról rendelkező jogszabály célja, mint meghozatalakor oly sokszor elmondták-leírták, az volt: egyfajta civil öntudatot erősítsen meg az adózókban azzal, hogy a lerótt közteher egy részét közvetlenül felajánlhatják. Ennek a pénznek az elosztásáról nem az állam dönt. Nem a nagy kalapba kerül, hanem közvetlenül azokhoz, akiknek az adófizető szánja. Mint a megyei statisztikából ugyancsak kiderül, többnyire gyermekeken segítő vagy állatvédő csoportok részesülnek belőle.

Ráadásul ezek a szervezetek évről évre kötelesek beszámolni arról, mire költötték az így befolyt pénzt, a dolog tehát nem csupán rokonszenves, átlátható is. Persze nem csak ezért fontos az adományozásnak ez a tulajdonképpen semmibe sem kerülő módja. Sokan kedveskednek annak a kórháznak, ahol gyógyultak, az óvodának-iskolának, ahová a gyerek jár, és még lehetne sorolni. Sok kicsi sokra megy alapon akár tekintélyes összegre is szert tehet az intézmény, szervezet, amelyet sokan választanak.

Az egy százalékok tehát mesélnek arról, mely feladatokat tartunk annyira fontosnak, hogy vegyük a fáradságot kitölteni egy plusz adatlapot, és arról is, hogyan állunk civil öntudat dolgában. Ha erre gondolunk, az a 40 százalék bizony kevés: azt jelenti, hogy az adóforintjainkból felajánlható egy százalék hatoda végső soron talán ugyancsak jó célra, de mégiscsak abba a bizonyos nagy kalapba kerül.

Olvasóink írták

 • 3. vadruca 2011. október 15. 06:45
  „Kicsit baj van a matematikával: " az adóforintjainkból felajánlható egy százalék hatoda..." - szerintem hatvan százaléka, az pedig nem egyhatod!”
 • 2. jq 2011. október 14. 10:44
  „Ugyan honnan tudná az óvoda, hogy valóban oda fizettem. Rajtam kívül maximum a könyvelőm tudja, meg a feleségem, ha megbeszélem vele, hova adjuk.”
 • 1. kiokushyn 2011. október 14. 09:04
  „"kedveskednek"-igen fogalmazhatunk így is. Az óvodában, iskolában már az első szülői értekezletet azzal kezdik, hogy közlik a számlaszámot.
  Ha nem fizeted oda, akkor..
  Ennyit erről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez almás

"...de sokan szeretnének ebben az országban egészségesen táplálkozni!" Tovább olvasom