Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Széfbe zárt titok

"Most kinek higgyünk? Egyetlen nap alatt nemet és igent is mondott a kormányrúd mögé engedett két párt illetékes egészségügyise a kórházi széfekről."
Most kinek higgyünk? Egyetlen nap alatt nemet és igent is mondott a kormányrúd mögé engedett két párt illetékes egészségügyise az egyszerű, bár december óta újabb és újabb vihart kavaró eldöntendő kérdésre. A kórházaknak kötelező-e széfet szereltetniük minden betegágy mellé?

„Nem!" – kiáltotta világgá hétfőn a parlament egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke. Schvarz Tibor állította: maga az MSZP egyezett meg az SZDSZ-uralta Egészségügyi Minisztériummal, hogy mégsem változik azoknak az intézményeknek az OEP-finanszírozása, amelyek nem tesznek minden kórházi ágy mellé széfet. „Igen", a széfek beszerzése kötelező, sőt: minimumfeltétele a kórházak működésének – cáfolta néhány óra múlva a koalíciós partner szakpolitikusát a szabad demokrata szakminiszter. De Horváth Ágnes azt nem tudta megmagyarázni, mitől minimum e rendelkezés. Aztán meg kifejtette: szükség esetén a betegek egy része egy központi széfbe is beteheti értékeit, ugyanakkor a rendelkezést be nem tartó intézményekkel szemben nem alkalmaznak szankciót.

Erre varrj gombot! – mondaná a hazai politika cikcakkjai miatt a demokráciából is kiábránduló szomszédom. Akit persze – sok más átlagmagyarhoz hasonlatosan – e páncélszekrényes történet is megerősít abbéli véleményében, hogy a két kormánypárt közül rendre a kisebb leckézteti a nagyot, miközben mintha e politikusok a fától nem látnák az erdőt. Mert e sztori az egészségügyi átalakításnak nevezett dulakodásból lett káoszról is látleletet ad.

A kiindulópontban, mi szerint „beteg az egészségügy", mindenki egyetért. Nem a legfontosabb problémának tartja, de azt se vitatja senki: gondoskodni kell arról, hogy a betegen kórházba kerülő ember abban az intézményben is óvhassa a saját értékeit, amelyben állítólag az egészséget tekintik a legfőbb értéknek. Pláne, hogy a rendőrség szerint Magyarországon évente 1400-1700 kórházi lopás miatt 100 millió forint érték kerül illetéktelen kezekbe. De miért kellene széfekre közpénzből 600 milliót költeni, ha olcsóbb – mondjuk – zárat szereltetni a betegágyak melletti éjjeli szekrényekre? Mint Makón, ahol nemigen lopnak a kórtermekben.

Február 15-éről március 8-ára tolták a kórházi páncélszekrények felszerelésének határidejét. Folyamatban van a kicsi és nagy kormánypárt közötti alku. Meg a kórházak és az állampolgárok kiskorúsítása egy valójában piti ügyben. Hogy mi mindent terveznek még? Az egyelőre széfbe zárt titok.

Olvasóink írták

 • 4. vicc 2008. március 06. 18:57
  „melyik politikusunknak volt ennyi eladó széfje ?”
 • 3. bitus 2008. március 05. 09:41
  „A súlyos szívbetegnek a szívét kell meggyógyítani és nem a pattanását.
  A széf, a súlyosan beteg egészségügyünkön csak a pattanás.
  Ha az MSZP nem lesz képes megállítani a minipárt ámokfutását, a FIDESZ fogja megállítani az MSZP-t.
  Ha ezt akarják, a legjobb úton járnak.
  De a legnagyobb tragédia, hogy harcukban hazánk fog betegségében elvérezni.
  De lesz széfünk és nem lesz pattanásunk.”
 • 2. odli 2008. március 04. 22:53
  „"Mint Makón, ahol nemigen lopnak a kórtermekben" írja Újszászi Ilona. Lehet, hogy "nemigen lopnak" de két hete egy 84 éves beteg műfogsorát - az éjjeli szekrényének fiókjából - dobta ki a takarítónő. Lehet, hogy a műfogsort kell a jövőben a széfbe zárni?”
 • 1. Komoran 2008. március 04. 21:40
  „Nagyon jó cikk. Csöpög belőle Mikola-kola. Nekem a kórházban ellopták a mobilomat a szekrényfiókból, a szomszéd szobában egy betegtől a pénzét. Szóval jó volna, ha a cikkíró reálisabban ítélné meg a szándékot és ne akarjon mindenáron politizálni, mert lóg ám a lóláb! Mint a Fidesz. Mindent tagad, de megoldást azt nem tud.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretetforint

"Mekkora boldogság költözhet belénk? Gyanítom: szerencsére nincs akkora mázsa, netán hídmérleg, ami… Tovább olvasom