Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Szeged-blues

"Élhetőbbé, jobbá mi tehetjük településünket, legalábbis meg kell próbálni."
Szinva, Avas, Bükk, Lillafüred, Palota Szálló, diósgyőri vár, barlangfürdő. Szülővárosom, Miskolc és gyermekkorom varázslatos helyei. Felejthetetlen vakációk és a nagyi Ady Endre utcai háza, a bázis. Mert 4 éves koromban – muszájból – a család útra kelt, elhagyta a várost, ahol élt.

Talán nem véletlen: a 80-as években az Edda Műveket választottam kedvenc bandámnak. Hozzám szóltak a dalok, én is álmodtam egy világot magamnak. Együtt énekeltük Slamóval, Pataky Attilával: „Egyszer egy szép napon, tudom, hogy elhagyom a várost, ahol élek. Mindent itt hagyok, mit Miskolc adhatott. Igen, holnap, holnap indulok." Tinivalóság: többeknek csak vélt kilátástalansággal, lázadás-életérzéssel.

Miskolcon még mindig sláger az Edda-blues: a régóta tartó tendenciát betetőzve, az elmúlt egy évben 1008-cal csökkent az egykori acélváros lélekszáma, míg Szegedé 683-mal nőtt. Így a két nagyváros helyet cserélt: a csongrádi megyeszékhely 169 ezer 713-mal 3., Borsod fővárosa 169 ezer 226-tal 4. az országos rangsorban. Szeged fejlődik, egyre élhetőbb, vonzza a családokat; míg Miskolc – és vele az északkeleti régió – a rendszerváltás utáni időszak, a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese. Ezért is csökken a lakosság, elvándorolnak, másutt keresik boldogulásukat az emberek. Elképzelhető persze, hogy ez az okoskodás hamis, mert a legtöbb lehetőséget ígérő Budapest lélekszáma is csökkent, de az ország lakossága is – már kevesebb, mint 10 millió.

A népesség növekedése, csökkenése számos okra visszavezethető, sok mindennel magyarázható. Tanulmányok születnek erről. Arról is, hogy mennyire pesszimisták vagyunk, és hamarabb látjuk meg egymásban azt, ami elválaszt, mint azt, ami összeköt. Pedig élhetőbbé, jobbá mi tehetjük településünket, legalábbis meg kell próbálni. Mint az elmúlt harminc évben kiderült, sohasem jelent jót, ha egyre többen érzik azt, hogy nekik szól a blues.

Olvasóink írták

  • 2. pákásznák 2010. november 17. 20:05
    „blueman, ténylg nem érted? Miskolc lakossága csökken, a város nem fejlődik kellöen sajnos. Vesd össze Szegeddel”
  • 1. blueman 2010. november 17. 17:48
    „És mi a mondanivaló?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múlt és jelen

"Manapság 50 évesen ki engedheti meg magának, hogy kiszálljon a mókuskerékből? " Tovább olvasom