Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeged vár

JEGYZET - "Sokkal inkább az foglalkoztat, miért is jönne hozzánk bárki, mi az, amit kizárólag nálunk kaphat meg."
Szerintem csak látszatprobléma, hogy milyen emléket választ egy belföldi vagy külföldi turista Szegedről. Ez az a külsőség, ami kézzel fogható, és kipipáljuk vele a szuvenírkérdést. Holott saját tapasztalataink révén mindnyájan tisztában vagyunk vele, hogy a megvásárolt tárgy csak ürügy, amiről eszünkbe jut, miért volt jó elutazni egy másik városba, országba.

Sokkal inkább az foglalkoztat, miért is jönne hozzánk bárki, mi az, amit kizárólag nálunk kaphat meg. A szezon mércéje alapvetően az, ki hány napot tölt egy-egy helyen. És itt következik az a kérdés, hogy a vendéglátó szegedi fel tudná-e sorolni az igazán értékes látnivalókat. Mert aki Tisza-partot, Dóm teret, napsugaras házat emleget, az leplezi, hogy valójában fogalma sincs róla, mivel lehetne kitölteni egy egész napos városi kirándulást, és arról, hol lehetne információhoz jutni. Pedig volna mit nézni! Annyi az érdekesség a vadasparkban, látványos a füvészkerti lótusznapok programja. Felnőttet és gyereket is leköt az interaktív tudástár, és van már alsóvárosi tájházunk is.

Beszélünk mi közhelyszerűen napsugaras házakról, de hogy melyik utcát is kell konkrétan keresni? Aztán az a gond is felvetődik: mit lehet egyáltalán csinálni a Tisza-parton? Ha ezt megoldjuk, biztos vagyok benne, hogy az a tárgy is adja magát, amelyik emlékeztet az élményre. Örökzöld az a téma is, hogy az átlagos szegedi azt sem tudja, hová kísérje a vendégét, ha séta közben rájön a szükség, pedig a kellemes közérzethez a kulturált illemhely is hozzátartozik.

Vagy ott van a múzeum mögötti vármaradványunk, amely találóan jelképezi a szegedi élménykérdést. Jó évszázada nem tudtak vele mit kezdeni – hát lebontották. A megmaradt kapuján és kőtárán fanyalgunk, hát akkor hogyan ajánlanánk a hozzánk látogatóknak! Meglehet, ezt is a gyökereknél kell kezdeni, azaz legelőször a szegedieknek kellene megismerniük a városuk érdekességeit ahhoz, hogy hitelesen hirdessék: Szeged vár.

Olvasóink írták

 • 3. alfoldi 2011. július 21. 00:15
  „Bocsánat, de a közlekedés is egy szakma. Véleménye persze mindenkinek lehet, de akkor is szakma, mely figyel pl. az alábbi apróságokra:

  A troli egy olyan jármű, amely egyesíti magában a villamos és a busz HÁTRÁNYAIT! A villamos egyik előnye, hogy elválasztott a pályája, és elsőnek áll be a jelzőlámpa elé, míg a busz és a troli csak a sokadik zöldön megy át, mert körbeszik, akadályozzák nyájként a személyautók.
  Az eljutási idő különbség lenne az egyik lényeg. Kár, hogy a villamosépítés politikai ügy lett! A fejlett világ városai villamost építenek. Szegeden éppen fel akarták számolni a valamikori száp hálózatot, mert ebben is el voltunk késve.

  Az írás többi részével pedig egyet értek.”
 • 2. Lackó50 2011. július 20. 22:27
  „Ha már idegenforgalomról van szó, akkor inkább a gasztronómiára kellene helyezni jobban a hangsúlyt. A nagy villamos program nem fog turistákat vonzani. Helyette olcsóbb lett volna trolikat fejleszteni és az se szennyezi a levegőt, viszont nem KÖTÖTT pályás! Őseink már megalapozták valamennyire a hírnevünket a gasztronómia területén. A Kőrössy Halászcsárda, a Virág Cukrászda, a Pick szalámi, a piros paprika, .... Inkább ebbe az irányba kellene elindulni. Wellness már sok helyen van az országban is és külföldön is. Azzal nem lehet nagyot lőni. Azért nem kell Szegedre jönni senkinek. Viszont megkóstolni egy jó Szegedi Halászlét, még csábító lehet. A jó éttermekkel és cukrászdákkal és egyáltalán a jó vendéglátással még lehetne aratni, mert ebben a hírnevünk már meg van alapozva. Ezt nem lenne szabad kiengedni a kezünkből. Régen még emlékszem arra, hogy a Szeged étteremben is, a Tisza Szállóban is és a Kőrössy Halászcsárdában is (és még több helyen is) nagyon jó cigányzenekar játszott. Volt hangulat! Volt vendég is. Hova lettek ezek a jó zenészek?? A Jegesbe, a Hungária bárba, a Szeged bárba szintén jó zongoristák voltak. Berényi Apolló is játszott a Szőke Tiszán és a Szeged bárba is. Ezekbe kellene némi pénzt befektetni és az idegenforgalom fellendülésével meg is térülne ez a befektetés”
 • 1. alfoldi 2011. július 20. 09:43
  „Szeged ékessége a gyönyörű Tisza-part lehetne.

  Csak ehhez meg kellene szüntetni a beton és aszfalt sivatagot, az autóutat, a nem oda való autóforgalmat.

  Ja, és még tisztának is kellene lenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légkondi

"Leszögezhetjük, szinte csak a baj van a légkondival, ha van azért, ha nincs, azért." Tovább olvasom