Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Szegedi glossza

"A júniusi Tiszatájban, Balog Tamás irodalmár két szegedi illetőségű szerzőt idéz, akik a „szegedi írókról", a szegedi irodalmi életről értekezve mondanak kísértetiesen hasonló dolgokat – uszkve száz év eltéréssel, hogy ti. „szegedi író" nincsen."
A júniusi Tiszatájban, Balog Tamás irodalmár két szegedi illetőségű szerzőt idéz, akik a „szegedi írókról", a szegedi irodalmi életről értekezve mondanak kísértetiesen hasonló dolgokat – uszkve száz év eltéréssel, hogy ti. „szegedi író" nincsen. Az egyik szerző Juhász Gyula, a másik pedig szerénységem lett légyen volt, s az író, irodalomtörténész Balog Tamás azért helyezi egymás mellé e két véleményt, mert egy friss és szegedi illetőségű antológiába az utóbbi, interjú formátumban elkészült dolgozatot nem válogatták be a szerkesztők, mondván, beszélgetést nem közölnek, az írásmű egyébként is túl kemény. Az interjút Balog Tamás ajánlotta fel a Szeged 2007 antológia számára. Szerkesztő szíve joga a műfajokat megváltoztatni, természetesen.

Hanem ezen emlegetett Tiszatájban például Grecsó Krisztián regényének narrátora imígyen mondja: „Az alföldi kisszerűség úgy fertőz, mint sokáig lappangó kór. A nyitott, kedves és tájékozott embereket szereti, serkéket hagy, akár a tetvek, aztán éppúgy kerül napvilágra, mint tetvesség az iskolában…" Szép, férfias mondatok. S lám, további adalékul szolgál az Ex Simposion legfrissebb száma, mely egyébként úgy, ahogy van, nagyon fontos szegedi kordokumentum. A folyóiratból Ilia Mihály kissé rekedt, halk hangját halljuk: „Van egy magyar irodalom. És abba a helyiek úgy kerülnek be, hogy ehhez az egészhez emelik föl a saját színvonalukat, nem pedig a személyazonossági igazolvány lakóhely-nyilvántartó rubrikája alapján."

Szóval, kedves Balog Tamás, meg kell fontolni, érdemes-e olyas helyre kéziratot szuszakolni, amely kézirat oda nem való? Vagy tán azt akartuk, bújjon ki a szög a zsákból? De hát épp te mondod Juhász Gyulával, kint volt az a szög már száz éve is. Hogy klasszikust idézzünk, kint volt, kint maradt. Maradni fog.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárcatánc

"A most bejelentett kormányátalakítás hírére minden bizonnyal lesznek néhányan, akik ezt a… Tovább olvasom