Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi kispapok

"Jó vendégnek lenni ezen a polgári rendezvényen."
A velünk egy asztalnál helyet foglaló neves szegedi zongoraművész, Maczelka Noémi a Gundel-palacsintánál tartott, amikor kénytelen volt félbeszakítani a falatozást a sokkal nagyobb élvezetért: Gazda Bence hegedűszólója bűvölte. A Budapest Klezmer Band produkciójából az együtteshez legközelebb eső asztal vendégei, azaz mi kaptuk a ráadást, hiszen a muzsikusok mimikáját és legapróbb gesztusait is közvetlenül fürkészhettük. Ha úgy vesszük, az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért ügyvezető elnöke, a zongoraművésznő szinte hivatalból vett részt az alkalomra előkelő stílust öltött egyetemi épületben, a TIK-ben megtartott zenés vacsorán, hiszen az alapítvány az egyik szervezője a jótékonysági estnek.

De mindenki tudja, hogy az évek során a város egyik meghatározó társasági eseményévé vált izraeli est legeslegfőbb szervezője, motorja, lelke a hitközség elnöke, a szegedi tiszteltbeli konzul, Lednitzky András. Nélküle nem jött volna létre – mi is? Ez a polgári rendezvény. A polgár ez esetben egyenlő: citoyen. Tudják, aki nevében a francia forradalom óta él, és a világon mindenütt az öntudatos állampolgárt jelenti.

Jó vendégnek lenni ezen a szegedi polgári rendezvényen. Ahol egy asztal mellett eszi a pulykahúsos mini töltött káposztát a szegedi szocialista és a mórahalmi fideszes polgármester, meg Feldmájer Péter MAZSIHISZ-elnök, meg Dékány Imre akadémikus, meg Nemesi Pál iparkamarai elnök. Egyetemi emberek, orvosok, jogászok, cégvezetők, médiamunkások, művészek. Zsidók és nem zsidók. Visszajön ilyenkor Sopronból Sándor Péter, a szállodás, és külföldi vendégkutatásból Letoha Tamás, a tudós-feltaláló-üzletember. Egy hatalmas teremnyi embert hoz össze – mi is? Hogy önmagukat citoyennek tudják. És több nem is kell a legkülönfélébb polgárok kézfogásához.

Pontosabban kell még – egy ember. Lednitzky András. Akiről a szegedi „kispap" jut eszembe, Lővinger Adolf: a világhírű, tudós főrabbi, Lőw Immánuel helyetteseként szolgált itt egykor, s minden kisember pásztora volt. Zsidók és keresztények egyaránt szeretettel emlegették a városban így: „a mi kispapunk". Ha tudomása lenne a mai hitközségi elnöknek erről az összehasonlításról, biztosan tiltakozna. Mert éppolyan szerény, mint ama „kispapról" mondták volt a kortársai. Pedig zsidókat és nem zsidókat összehozni, a citoyen-létet megérzékeltetni – ezt Lednitzky András tudja Szegeden.

Olvasóink írták

 • 4. varosi 2009. november 10. 08:06
  „Ez a baj,hogy a szavazat érdekében a Nódrádi Zoltánnak is el kell mennie a zsidókkal parolázni. Itt tartunk. A zsidók mindent meghatároznak, ekdöntenek. A l a-t meg avassa szentté a sulyokerzsi”
 • 3. Mignon 2009. november 10. 00:13
  „Egy rövid törtenet jut eszembe a cikkröl:

  Tavaly szolgalatban voltam egy Oroszorszagbol attelepült, velem egykoru nemet allampogarral.
  Nagyon rosszul beszelt nemetül, talan en többet oroszul.
  Mondja nekem:

  -Tudod, veled jo dolgozno, többiek nem jok.
  Korabban nagyon rossz volt, de most veled jo jarörözni.

  Kerdeztem, miert?
  Mondja:

  -En, kommunista. Apam kommunista, nagyapam kommunista volt.
  En is kommunista vagyok.

  Na, es? Hol a problema?-kerdeztem.

  Erre ö:

  -Te megerteni. Ök nem.”
 • 2. achilleus 2009. november 09. 19:18
  „1. hozzászólás Mignon 2009.11.09. 16:38
  "Nagyon szep jegyzet!"
  Szó szerint ezt a véleményt fogalmaztam meg olvasás közben.”
 • 1. Mignon 2009. november 09. 16:38
  „Nagyon szep jegyzet!
  Aktualis.
  Pedig, termeszetesnek kell(ene) hogy legyen.

  "A szo ertelme a maiaknal csaknem teljesen eltünt: a többseg összeteveszti a varos (Ville) es "polis" (Cite)
  a varosi (bourgeois) es polgar (citoyen)-t."

  Jean-Jacques Rousseau : "Contrat Social" (6.-ik fejezet).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükörkép

"Közlekedésünk színvonala jól jellemzi országunk állapotát és saját magunkat is." Tovább olvasom