Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Szegedi mérce

JEGYZET - "Nincsenek feleslegesen megépült utak, valamennyi aszfaltcsíkra rábukkannak az autósok."
Sokan gúnyolódtak Szegeden 2004-ben azon, hogy hozzáfogtak a nyugati elkerülő út első szakaszának megépítéséhez a Bajai és a Szabadkai út között. Akkoriban már az M5-ös sztráda bűvöletében éltek az emberek, mindenki tudta, még egy év, és ideér – hosszú böjti időszak után – az autópálya. A nyugati elkerülő ellenzői szerint felesleges pénzkidobás a sztrádával szinte párhuzamosan futó belső gyűrű, hiszen ott lesz a pálya, azon is megkerülheti Szegedet, aki akarja.

A nyugati elkerülő ugyan még mindig nem teljes félkörív, de idén már a harmadik szakaszát is átadták. Hatalmas rajta a forgalom, szerepe nagyobb lett, mint egy egyszerű feltáró úté, amely a szegedi iparterületeket kötötte volna össze. Áldani pedig akkor áldották igazán a közlekedők, amikor az éppen aktuális villamospálya-felújítások miatt kellett arra menekülniük.

Városszerte ismert közlekedési szakértő mondása az, hogy nincsenek feleslegesen megépült utak. Valamennyi aszfaltcsíkra rábukkannak az autósok, s még a legeldugottabbak is oldani tudják egy Szeged méretű város időnként roppant bonyolult közlekedési gondjait.

Miért jutott eszembe a nyugati elkerülő? Mert a kamionstop ellenére is egyre nagyobb szegedi forgalom láttán újra azt kérdezgetik az emberek: hogyan tovább? Hol kellene még egy új utat, még egy új hidat építeni, hogy reggel, délután ne ácsorogjanak dugókban az autósok, akiknek munkaeszköz a gépkocsijuk, és nem hajlandók elfogadni az érvelést: örüljenek, hogy nem Budapesten közlekednek reggeltől estig. Felmerül persze az is, tán nincsenek jól beállítva a lámpák a nagykörúton, azért marad el a zöldhullám, tán túl sok a „fekvő rendőrnő" a villamossínek mellett, akadályozva az előzéseket.

Budapesti mércével mérve a mi dugóink kicsik, a mi problémáink eltörpülnek egy metropoliszéhoz képest. Ennek ellenére foglalkozni kell a mi kis közlekedési káoszunkkal. Azért, hogy amikor kimondjuk, Szeged élhető város, akkor amögött tartalom is legyen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százalékok

"Sokan kedveskednek annak a kórháznak, ahol gyógyultak, az óvodának-iskolának, ahová a gyerek jár." Tovább olvasom