Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szégyelljük magunkat

JEGYZET - ˝A szegény ember levelére nem is válaszolnak.˝
Nagyon, de nagyon szégyelljék magukat – ezzel az üzenettel ajánlja valaki a törvényalkotók figyelmébe egy vásárhelyi család sorsát a világhálón. Rendes, nemrég még dolgozó, segítőkész házaspárról van szó, az asszony adományt is vitt a vörösiszapömlés károsultjainak. Azóta lerobbantak mindketten, érettségire készülő nagyfiuknak nem tudtak cipőt venni. Most megvonták tőlük a közgyógyellátást. Az asszony levélben kért segítséget többektől, nem sok embertől kapott választ.

Jobban meg kellene ismerni a sorsukat ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg a törvényalkotókon múlt-e, hogy Rátfaiék élete így alakult. De ha az elszegényedés elleni intézkedéseket kérjük számon, általánosságban, az Országgyűlésen kívül még sokan odaültethetők a szégyenpadra. A futószalagon született határozatok egyik-másika biztos nem segít azoknak, akik már semmilyen tekintetben nincsenek versenyben. Az viszont nemcsak a most kormányzó elit bűne, hanem a kultúránk sajátossága, hogy vannak politikusok, akik a szegény ember levelére nem válaszolnak. Ennyiből is meg tudják ítélni, hogy érdemel-e segítséget az a család? És vajon mi lehetett a fejükben a leggazdagabb magyaroknak, amikor Rátfainé sorait olvasták? Eltűnődtek-e rajta néhány ember kirúgása és egy ausztriai szánkótúra között? A vásárhelyi család persze nem maradt magára. Máris kapott segítséget az interneten közzé tett levél hatására, olyan emberektől is, akiket hajszál választ el attól, hogy ugyanerre a sorsra jussanak. Régóta ilyen a szolidaritásunk, ezt is le lehetne védetni mint hungarikumot.

Az összetartás biztosan erősebb Nyugaton, de ez a mi szempontunkból mindegy. Norvégiában olyan törvény készül, amely szerint egy év börtönnel sújtható, aki ennivalót, pénzt vagy menedéket ad hajléktalannak. Így próbálják felszámolni a bevándorlók által fenntartott koldulóhálózatokat.

Ha az az állam is csak ilyen válaszokat tud adni a mi kelet-európai nyomorúságainkra, mégiscsak itt kell megtalálni a megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szánkó

˝Továbbáll, mert nem jöttek be a számításai.˝ Tovább olvasom