Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Szelektíven

"Mit tegyen az ember, ha ő ugyan külön-
válogatja a szemetet, de nincs a környéken szelektív tároló?"
Meglepődtem az adaton, miszerint Magyarországon hárommillió ember számára biztosított a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. Azt hittem, rosszabb ennél a helyzet. Persze még mindig nagyon messze vagyunk a nyugati mutatóktól: akár 90 százalékos is lehet a szelektív gyűjtés aránya a mi szerény 30-unkkal szemben.

Miért jó a szemétgyűjtés szortírozós módszere? Egyebek mellett azért, mert hulladékká nemesülnek a fölöslegessé vált tárgyak. Ha egy műanyag palackot valaki elegánsan eldob a természet lágy ölén, a flaska lebomlásához 1000 év szükséges, csak győzzük kivárni. Viszont ha csokorba szedjük a PET-palackokat, akkor azok újra felhasználható nyersanyaggá válnak, lesz belőlük fólia, szemétlapát, 27-ből pedig akár polárpulóvert készíthetnek. Az újrahasznosítás természetesen nemcsak a műanyagokra vonatkozik, hanem a papírra, az üvegre, a gumira, a fémdobozokra is.

Első lépcsőben a lakásban, a konyhában kell megoldani a szelektív gyűjtést, búcsút lehet inteni a mindent bele a kukába szemléletnek. Ám mit tegyen az ember, ha ő ugyan különválogatja a szemetet, de nincs a környéken szelektív tároló? Vagy menet közben keres egyet, vagy kezdeményezi, hogy helyezzenek el gyűjtőszigeteket a közelben. Az első variációt kissé utópisztikusnak gondolom, ilyenkor a különválogatott hulladék ugyanabban a kukában, konténerben végzi.

Szegeden, a Bécsi körút melletti társasházakhoz pár évvel ezelőtt kihelyezték az ufóra emlékeztető konténereket. Működött is egy darabig a dolog, aztán megszüntették az egészet, mert a drága jó szemetelők a műanyag tárolók mellett rendszeresen halmoztak volna fel mindenféle limlomot, az ételmaradéktól a foltos matracon át a lejárt határidejű televízióig. A szolgáltató egy idő után megunta a dolgot, bezárta a „boltot". Szóval, így azért nehéz szelektív gyűjtésre biztatni, szoktatni az embereket.

Olvasóink írták

 • 3. Timcsike 2010. május 05. 13:18
  „Szerintem meg nem kell nyavalyogni, hanem igenis szelektíven gyűjteni a hulladékot, és igenis ha nincs a környéken gyűjtő, akkor keresni! Valóban van sok bunkó, aki csak tönkreteszi őket. Nálunk is a papírgyűjtőt felgyújtotta valami agyatlan, emiatt hetekig nem volt a papírt hova gyűjteni, de attól még nem kellett a kukába dobni, van elég gyűjtőhely a környéken. Szét kell nézni, tervezni, és nem panaszkodni!
  Egy nagyon okos mondás: "Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!" Mindenki tarthatja hozzá magát és szebb lesz a világ :)”
 • 2. kissjohn 2010. május 05. 13:17
  „Az a baj, hogy túl "demokratikusan" áll ehhez a témához mindenki!
  Senki nem beszél arról, hogy Németországban, Svájcban 20 éve szelektíven gyűjtik a szemetet, DE nagyon kemény feltételekkel - a rendszer egyszerű és motiváló!!!!

  A szétválogatott szemetet ingyen elviszik - aki összekeveri megbüntetik! (névre szóló címkéket kapnak a lakosok és a különböző szemetes zacskókra rá van írva, hogy mit és hogyan lehet belerakni!)

  A maradék szemetet (vagy ha valaki nem hajlandó szétválogatni) teljes áron számlázza ki a szemetes cég - megmérik kilóra - mindenkiét! Így aki szétválogatja annak nagy részét ingyen elviszi a cég... csak a maradékért kell fizetni.
  Ezt nem lehet lelkiismereti szinten megoldani...”
 • 1. Szecskamester 2010. május 05. 10:59
  „Ez tényleg probléma! Mindenhonnan halljuk , hogy ez a jövő! Néhány ember már rá is szánná magát, erre nincs mód a szelektív gyűjtésre. A rókusi tescóig meg azért csak nem megyek el emiatt...
  Én is a közelben lakom és amíg volt kuka, odavittem a szemetet. Papírt, pet-palackot, üveget... De a látvány tényleg lehangolt, amikor odaértem. Voltak olyanok, akik nem voltak képesek felfogni, miért is van az a szelektív gyűjtő ott, ahol.. Főleg egy játszótér mellett, a gyerekek nap mint nap játszottak a szemétdomb mellett. Ez sem a szervezetnek, sem a szemnek nem volt egészséges. Valami viszont kellene..Mert lassan feladom a gyűjtögetést..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mű-emlék

"Ki vevő arra, hogy minden apró részlet miatt a bürokratákkal egyeztessen?" Tovább olvasom