Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szellemváró

"Érthetetlen, miért jobb az a Restinek, ha semmi sem folyik be az üzletek bérbeadásából."
Mindig örömteli érzés begördülni, hazaérni a szegedi nagyállomásra – főként, mióta két és fél éve befejezte a MÁV a műemlék épület felújítását. Közel másfél milliárd forint közpénzt költöttek rá, és ma már nem is emlékeztet egykori, lepukkant hajléktalanszállóra hasonlító önmagához.

Az viszont, hogy az egyik emeleti nagy váróban ízlésesen kialakított üzletek a mai napig üresen állnak, szinte megmagyarázhatatlan pazarlásnak tűnik. Pedig jól is lehetne csinálni – de valamiért mégsem érdekel senkit, hogy nincs bevétel a helyiségekből. Ilyen nemtörődömség pedig a piacgazdaságban, pláne a mai válságos időkben igazi kuriózum.

1992-ben hosszú távú szerződést kötött a MÁV és az egykori utasellátó jogutódja, a Resti Zrt. az összes pályaudvari resti bérbeadásáról. Hogy ki járt jól ezzel az üzlettel, ma már szinte kinyomozhatatlan, de az biztos, hogy a nagyállomáson semmiféle változás nem történt 15 évig. Az még érthető, hogy a mocskos, lehasznált pályaudvaron jó ízlésű ember nem bérelt szívesen üzletet, de mióta megszépült az ingatlan, azóta sem költözött senki a fenti üzletekbe.

Büfét, éttermet, újságost nem lehet nyitni – tiltja a nagybérlő, nehogy konkurenciája legyen a kisebb bérlőknek, és elveszítsék őket. Gyógynövényt, ruhát és műszaki cikket meg senki sem fog az utazóknak árulni, hiszen nem jellemző, hogy ezek az utazás alapvető kellékei közé tartoznának, és jó pénzt hozna ott. A néhány elvetemült érdeklődő pedig – ha nem tartozik a tiltott kategóriába – állítólag túl magasnak tartja a bérleti díjat.

Érthetetlen, miért jobb az a Restinek, ha semmi sem folyik be az üzletek bérbeadásából, mintha lejjebb vinnék a bérleti díjat, eltörölnék a piaci verseny korlátozását, bevételük lenne – és a szellemváróba újra élet költözne. Talán elégedettek az eddigi bevételeikkel, ezért nem kell nekik több, hiába lenne rá lehetőségük.

Ez pedig igazán szép dolog. Mert ha így van, végre megvalósulni látszik a kommunizmus egyik áhított eszménye. Az ember átlépett saját önzésén, és csak annyira tart igényt, amivel a legfontosabb szükségleteit kielégítheti. Marx és Lenin valószínűleg tapsikolna örömében.

Olvasóink írták

 • 3. szpirigonzálesz 2009. július 02. 11:44
  „Szeged "vállalkozásbarát" város.
  Ha valahol nyitsz egy új üzletet, akkor az önkormányzat kötelez egy szimbólikus parkolóhely
  megvásárlására. Ez kb. egymilló és nem kapsz érte semmit.
  Csoda, hogy nem tülekednek a fejőstehenek?”
 • 2. Yossarian 2009. július 01. 14:39
  „tényleg sz.r ügy, hogy kong az állomás az ürességtől. az az épület nagyon szép, és valósággal csalogatná a vendégeket, ha élet lenne benne. azon a gyönyörű teraszon is micsoda kerthelységet lehetne nyitni, ha rendeben lenne a tér is, és biztos, hogy lenne rá vállakozó is, ha nem néznék fejőstehénnek bérletidíjjakkal, ilyesmikkel.”
 • 1. legal 2009. július 01. 14:30
  „Gondolom a Resti Zrt. vezérigazgatóságán mindenkinek megvan a zsíros fizetése, a többi pedig kit érdekel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyvisszaszívás

"Nem sok az évi 240 millió, főleg úgy nem, hogy 28-an pályázták meg a lehetőséget." Tovább olvasom