Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Szemét, állat

JEGYZET - "Az ember általában képes a jóra és akarja is, csak meg kell neki mondani, mikor és hogyan tegye."
Magyarországon túl sok a szemét. Örültem, amikor hallottam, hogy megint meghirdették az országos kampányt, és a fiatalok ezerszámra vettek részt a szemétszüretben. Hinni akarom, hogy nemcsak azért, mert jó buli, mint minden közösségi rendezvény, hanem mert a jelentőségét is értik.

Nem szívesen képzelem el, milyen egy szemetelő. Titokban érkezik az országút melletti parkolóba. Idegesen körbenéz, hogy látja-e valaki, aztán elégedetten az árokba dönti az elmúlt hét minden szemetét. Aztán, mint aki jól végezte dolgát, visszaül a kocsijába, és hazahajt az újabb fuvarért. Persze azért ez sem ilyen egyszerű. Szegeden és környékén hulladékudvarok tucatjai működnek, amik naponta egy köbméterig ingyen használhatók. Legalább két baj van velük: a lakosság zömének fogalma sincs, hogy éri el ezeket, másrészt csak gondosan szelektált, tiszta hulladékot fogadnak. Gondosan szelektált és tiszta hulladék? Magamról tudom: viszonylag gyorsan meg lehet szokni, hogy a műanyagot és papírt nem ugyanoda ömlesztem, mint a krumplihéjat. De egy átlagos konyhában még ezek is nagyobb helyet foglalnak el a szükségesnél. Valami mindig útban van. És akkor a használt olajról, a lejárt gyógyszerekről, elemekről, konzervdobozokról nem beszéltem. Ismerőseim a kenyérvéget és általában a mosléknak valót is külön gyűjtik, nekik viszont vannak vidéki rokonaik, akiknél takarmánynak elfogy. Mások meg morognak a pazarlás miatt a gyerekkorukat emlegetve, ám arról megfeledkeznek, hogy akkoriban a kutyának is kellett valamit enni adni.

Ha érzelmes riportot akarunk készíteni, akkor állatokat kell mutatnunk és őket simogató gyerekeket. Hiszen ők még szeretik az állatokat, csak később történik valami – a felnőttek ki is maradnak az ilyen riportokból. Pusztán bízni lehet benne, hogy az állatszerető gyerek nem kínozza azt, aki akár a társa is lehet. Valahogy így van ez a szeméttel is. Voltaképpen örülök, hogy annyi fiatal mozgósítható erre az alapvetően jó ötletre. Hátha a szemetelésre is igaz az előbbi megállapítás. Még ha talán kevés is az évente egyszeri akció, az ember általában képes a jóra és akarja is, csak meg kell neki mondani, mikor és hogyan tegye. Túl sok a szemét, és más mintha mindig fontosabb lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőmunkás illegalitásban

Vélemény - "Az építőipar a válság előtt, 2006-ban még 141 ezer embert foglalkoztatott, tavaly… Tovább olvasom