Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Szemétdolog

JEGYZET - ˝Mintha mindenkinek elege lenne.˝
Évekkel ezelőtt láttam egy karikatúrát arról, miként fuldoklik a Föld az emberi szemétben. Vagyis fuldoklunk mi magunk: saját magunkat fojtjuk a mocsokba. Miközben világméretű erőfeszítéseket teszünk a környezetkárosítás lassítására, és – kormányzatoktól függetlenül – persze ugyanezt ismételgetjük helyi szinten is, valójában mintha minden változatlan maradna.

Most például a szaktárca amellett kampányol, hogy járjunk minél többen kerékpárral munkába. Ez roppant ésszerű elképzelés, azonban ennek a bicikli csak az egyik feltétele. Ehhez a közlekedési morálon biztosan változtatni kellene, mert az autósok a mostani kerekezőket is nehezen viselik el, és fordítva ugyancsak hosszan sorolhatók a kifogások. (Általánosságban: nálunk mintha mindenkinek elege lenne mindenkiből.) Saját autóba zárva legalábbis védve érzi magát az ember az embertársaitól. Tehát az, ami elvileg – propagandaszinten – nagyon is logikus, egyelőre a gyakorlatban megvalósíthatatlannak látszik.

Ez a szemétdolog hasonlóképpen megoldatlan. A szelektív gyűjtési lehetőségek felnőttként logikusak, amire a gyerekeknek, mondjuk, az iskolai papírgyűjtés adná a kezdeti példát. De hogyan, ha az intézményeknek egy évben maximum kétszer nyílik lehetőségük ilyen akciókra? Egyfelől nem értem, hogy a környezettudatosság hogyan kötődhet engedélyhez? Másfelől az sem világos, miért éppen „kétszer"? Általában: nincs ez az egész túlszabályozva? A rengeteg előírás és a sok kivétel rendszerint arra csábítja az embereket, hogy rálegyintsenek. Erre gondolok, amikor kimosom ugyan az üvegeket, de aztán kidobom őket, ahelyett hogy visszaváltanám. De miért is fáradnék velük? Hiszen csupán néhányukat veszik vissza, azt is alig pár forintért. Tehát amikor hangos propagandával a mértékletességre, a belátásra és a józanságra próbálnak ösztönözni bennünket, valójában semmi nem késztet arra, hogy mértékletesek, belátók és józanok legyünk. Miért is? Csak mert ésszerű? Megáll az eszem!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van vélemény

˝Semmi köze az igazsághoz.˝ Tovább olvasom