Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Szemétszüret

JEGYZET - ˝A kétségeik miatt nem nekik kell szégyenkezniük.˝
„El kell menni szavazni!" – figyelmeztet a Fidesz–KDNP sajtóirodájának közleménye, amelyet a napokban kaptam. Az üzenet személytelen felszólító módja azt jelzi, a kormánypárt embereit nagy fölényük közepette is izgatja, hogyan lehet megszólítani a bizonytalanok táborát. Talán az is foglalkoztatja őket, mitől bizonytalanodik el egy polgár. Szerintem például attól, ha észreveszi, hogy olykor a kapkodást és ötletelést is átgondolt, következetes munkaként adják el neki. Vagy ha azt látja a választási kampányban, hogy akit nem kedvel, az becsülettel végigdolgozta az elmúlt heteket, a legkisebb faluba is elment, kétszer. Akit meg szívesen választott volna, mert azt hirdette magáról az újságban, hogy nem pártkatona, hanem népképviselő akar lenni, az nem volt kíváncsi a népre. Így is kap majd valamennyi szavazatot, amely jól fog jönni – a pártnak, amely elindította.

A magyarországi „közbizonytalanság" téma a külföldi sajtóban is. Gál Zsolt, a pozsonyi egyetem politológia tanszékének oktatója szerint nem kell csodálkozni. A polgár csak pislog, amikor a magyar vezetés szidja a gonosz multikat és a mocsok Uniót, miközben előbbiekből minél nagyobb különadókat, utóbbiból pedig több támogatást próbál kisajtolni. A kormányváltásra készülők programjai pedig a politológus szerint tele vannak megvalósíthatatlan vagy a gazdaságra káros ígéretekkel. Szóba sem kerülnek olyan reformlépések, amelyek a környező országokban beváltak.

Ez egy vélemény, lehet vitatni. Azért írtam ide, mert arról szeretném meggyőzni a bizonytalan szavazókat, hogy a kétségeik miatt nem nekik kell szégyenkezniük vagy szoronganiuk. Emiatt – vagy ezzel együtt – azt javaslom nekik, mindenképp menjenek el szavazni. Döntsenek valahogy; a legkisebb biztató jelet, enyhítő vagy súlyosbító körülményt is mérlegelve, vagy érzelmi alapon, de semmiképp sem az alapján, hogy a voks a várható győztest fogja erősíteni, vagy egy vesztest. Szerintem ebben a helyzetben ez a logikus lépés.

Én az elmúlt huszonnégy év választásain sohasem voltam annyira tanácstalan, mint most. Azért elmegyek szavazni vasárnap, és a Szemétszüretre is ma délelőtt. Biztosan vannak, akik ennek a rendezvénynek a nevében most átvitt értelmű politikai üzenetet sejtenek, holott Algyőn minden tavasszal tartunk szemétszüretet. Délelőtt összegyűjtjük a faluban és a Tisza-parton a hulladékot, aztán gulyást, palacsintát ebédelünk a tájházban. Ezek a leghasznosabb közéleti programok. Együtt dolgozik bizonytalan szavazó, kormánypárti, mérsékelt, vérmes vagy radikális ellenzéki. Többnyire tudjuk a másikról, hová húz a szíve, de azért beszélgetés közben kiderülhetnek meglepetések. Ahogy megfigyeltem, ilyenkor is egyre ritkábban fordul elő, hogy belegyalogolnánk egymás lelkébe. A politikáról szóló hétköznapi beszélgetés kultúrája megtanulható, fontos tapasztalat.

Egy választás eredményénél is fontosabb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasjáték

˝Nem lehet eldönteni, hogy az autós erőszakosabb-e, vagy a gyalogos.˝ Tovább olvasom