Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szemfényvesztés

"Aztán meg a ki tudja ki által diktált divatnak megfelelően díszítgetjük a lakást tavaly bordóra, most épp óaranyra. És a reklámoktól vakon egész decemberben tülekedünk, üzletről üzletre járva vadászunk valami ajándéknak nevezett cuccra."
Tiszta Amerika! Már nemcsak a belváros, a karácsonyi kirakatok, hanem a városszéli és falusi házak is villódznak-csillognak-kápráztatnak. Eddig csak a tengerentúli csöpögős filmekben láttam, hogy a karácsonyi szeretetözönhöz ugyanúgy hozzátartozik az előkert fáinak villanyégőkkel pöttyözött ága, mint a fényárban úszó rideg ház. Most minket is elért e megvilágosodás. Mosolyogni való, ahogy a városszéli házikó ereszét kontúrozza a vörös fénypatak, aztán egyszer csak eltűnik a padlás szellőzőnyílásában, s nem bukkan elő megint az oromzat másik oldalát is hangsúlyozva – nyilván, csak ennyire futotta. Az ötágú csillag színessé dizájnosított változata fényesen lüktet a kicsi ablakban. A kínai áru sem bontja meg a csendes kis utca nyugalmát. Inkább valami belső zavarra utal.

Globalizálódunk, de nagyon. Nem elég, hogy a különböző külföldi magazinok magyar változataiból frissítjük az otthoni szokásrendet, és a bejárati ajtóra nem tudni honnan származó ünnepváró koszorút teszünk. Aztán meg a ki tudja ki által diktált divatnak megfelelően díszítgetjük a lakást tavaly bordóra, most épp óaranyra. És a reklámoktól vakon egész decemberben tülekedünk, üzletről üzletre járva vadászunk valami ajándéknak nevezett cuccra.

Utánozunk, pedig épp ezekért a kényszerekért utáljuk az ünnepet. De kérdezzük csak meg magunktól, miért szerethető a karácsony? Idézzük csak föl régi adventek és egykor volt karácsonyok hangulatát! A nagyanyáink és nagyapáink újságja, a Délmagyarország már megsárgult oldalain alig esik szó a külsőségekről, a kényszerekről. A karácsonyi hagyományokról és az együttlétről annál többször.

Meg a családtagok, a gyerekek szemében látott fényről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vér, fürdő

"Mórahalmon különben messze nem ez az egyetlen utánzásra méltó példa. Fogalmam sincs, a… Tovább olvasom