Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szemfényvesztők

JEGYZET - "Mi az üzletláncok trükközése a politika szemfényvesztéséhez képest!"
Tíz ellenőrzött üzletből hatban találnak valamilyen szabálytalanságot a fogyasztóvédők – mondja kollégámnak a szakember. A vásárló ilyenkor megerősítve látja napi tapasztalatait: gyakran akkor is átverik, amikor roppant előnyösnek tűnő akciókkal kecsegtetik. Fizetésnapon 27 százalékos kedvezménnyel látom kedvenc szeletelt sajtomat, veszek is rögtön öt csomaggal, a hűtőben eláll. Fejben kiszámolom, milyen jól jártam. Másnap bemegyek a kereskedelmi lánc másik üzletébe, ott a sajtom akció nélkül is ugyanannyiba kerül. Kész átverés a hűségpontok gyűjtögetésével 70 százalékos kedvezménnyel megvásárolható „kiemelkedő minőségű" termékek kampánya is. A megszédített vevő „hihetetlenül előnyös feltételekkel" annyiért veszi meg a különleges kés- vagy edénygarnitúrát, hogy hűségáron is tisztes hasznot zsebel be rajta a magát nagylelkűvé fényező multi.

Persze mi az üzletláncok trükközése a politika szemfényvesztéséhez képest! Hiába telt el lassan negyedszázad a rendszerváltás óta, még nem tanultunk meg átlátni a megtévesztő kereskedelmi és politikai marketingfogásokon. Öreg barátom mondogatta, amikor hazalátogatott, náluk, Izraelben is kellett jó pár évtized ahhoz, hogy újra megtanulják a szabad világ régi igazságát: nem mind arany, ami fénylik.

Az Orbán-kormány a sikeres árvízi védekezéssel járó népszerűségnövekedés napjaiban látta elérkezettnek az időt az újabb durva megszorítások bejelentésére. Az idén 120 milliárdot, jövőre már 170-et bevasaló váratlan Varga-csomagot persze igyekeznek biztonsági jellegűnek, a bankokat, szolgáltatókat sújtó jelentéktelen tehernek beállítani, miközben nyilvánvaló, hogy megint a lakosság szívja meg. A sok-sok észrevétlen, apró adó, elvonás éves szinten több tízezres sarccá dagad. A kormányfő elérendő célként cinikusan fölvillantotta az elsőre jól hangzó, egyszámjegyű, egykulcsos egységes jövedelemadó lehetőségét is. Mintha nem lenne már a mostani 16 százalékos is szociális érzéketlenségének bizonyítéka. Gazdaságpolitikának nevezve központilag irányított és racionálisan lebonyolított rablás zajlik. Magyar Bálint találó meghatározásával: épül a „posztkommunista maffiaállam", amelyben a szervezett felvilág folyamatosan az országgyűléssel legalizáltatja vérlázító tevékenységét. A gátlástalan vagyonszerzés, az új klientúra építése – trafikmutyi, földpályázatok – az állami politika rangjára emelve működik. Gazdagodik a kivételezett családok hálózata, terjeszkedik a magyar polip.

Olvasóink írták

 • 3. theseus 2013. június 22. 11:27
  „"Magyar Bálint találó meghatározásával." Ha MB tényleg olyan kiváló politikus, akkor vajon miért került ki a parlamentből, a pártjával együtt? Nyilván azért, mert a választók megelégelték a tevékenységüket.
  Egyébként mindenki magából indul ki, még akkor is ha a maffiát emlegeti - lásd Portik-Laborcz ügy.
  Ami pedig az állítólagos állami rablást illeti: vajon miből lett milliárdos Gy.F. vagy Bajnai? Talán becsületes munkával? Persze egyáltalán nem ideális a helyzet, de nem csak most: a fent említett politikusok-maffiózók idején sem volt az.”
 • 2. _csutak_ 2013. június 20. 19:45
  „Az a gond, hogy az ellenzék csak a jó zsaru szerepet játssza!
  Semmiben nem különböznek Orbántól, hisz ő mögöttük ugyanazok a bankok, ugyanaz a gazdaságpolitikai, gazdaságfilozófiai háttér van mint a fidesz mögött.
  Van érdemi programmal rendelkező párt, amely elvetve a dogmákat, a racionalitást előtérbe helyezve valós, megoldható programmal rendelkezik. Nem kimondottan a tőkéseket támadjuk hanem azt az egyoldalú hozzáállást amit az utóbbi 23 év összes kormánya követett.
  Fura dolog volt a CGT egyik korifeusától hallani, amint Gorbacsovot szidta a rendszere lebontása miatt.
  Megszűnt a kettő pólusú világ emiatt a proletár elveszítette érdekérvényesítő képességét, mert megszűnt a mumus!
  Igen, kicsit másképpen látom a dolgot mint Thürmer és a többi állampolgár. Én ebben hiszek és sok elvtársam is hasonlóképpen gondolkozik. Olyan célunk van, ami a jelenlegi, kipukkadás előtt álló, állandó növekedésre ítélt modellt le tudja váltani.
  Persze szépek az ideáljaink, de ha az egyszerű mezei halandót nem érdekli a saját sorsa, akkor nincs miről tárgyalni!”
 • 1. csonakos 2013. június 20. 11:09
  „Nagyonjó a jegyzet kis hibával! Most is egykulcsos adó van de jövőre a gazdag haveroknak 9% lesz bevezetve! Persze ez mindenkire igaz lesz de a gazdagabbak ismét sokkal, százezrekkel jobban járnak! Valahogy a narancsos szemüvegeken át ezt nem látják az emberk! Bízom abban, egyre többen látják át ezt és azt is, hogy amíg az egyik kezével ad Orbán a másikkal meg a két lábával visszasepri meg azt is amit nem is adott! Beindul itt a második félévben az osztogatás rendesn! Ezt várom, mert ez törvényszerűnek látszik ma!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi csibészek

"A problémákat azon a szinten lehet a legeredményesebben megoldani, ahol keletkeznek." Tovább olvasom