Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Szemtanúk

JEGYZET - "Kíváncsi lennék, hogy az ott ülő szemlesütők hogyan mesélték el a történetet otthon."
„Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!" – ennyi beszédre emlékszem abból a körülbelül másfél percből, amikor 18 éves koromban kedvenc szülővárosbeli kocsmám előtt egy fiatalember bakancsban rugdosta a fejemet. Semmi különös nem történt előtte, a részeg karatebajnok pénzt akart kérni a haverjaival, amiért használni kívántam a mosdót. Szó nélkül hagytam ott a négyfős társaságot, a békesség kedvéért az utcán akartam végezni kisdolgomat. Már az úton jártam, amikor az első rúgás a tarkómat érte – hátulról. A bakancsos három haverja röhögve biztosította a helyszínt, amíg ő dolgát intézte a fejemmel.

Azért írtam le saját történetemet, mert kísértetiesen hasonlít arra, ami Bakó Dáviddal történt Szegeden. Az 50-ből egyetlen ember segített neki a villamoson, de ami ennél is szánalmasabb, hogy rendőrt sem volt képes hívni senki. Az én ködös, téli estémen a verésem kezdetekor még a kocsma előtt álldogálók, a támadóm és a rajtam szórakozó haverjai is eltűntek, mire a földön fekve vérző fejemet a bejárat felé fordítottam. Egyetlen ember sem jött oda segíteni, senki sem kérdezte, hívjon-e mentőt, rendőrt vagy vigyen kórházba.

A szegedi fiatalember sokkal kitartóbb, mint én: 18 évesen úgy gondoltam, hogy semmi értelme feljelentést tenni, rendőrségre, kórházba járni. Bosszút sem próbáltam állni, annyit intéztem el, hogy a társaságot kitiltsák a kocsmából. Igaz, én jobban megúsztam, mint Dávid, agyrázkódásom sem lett, óriási szerencsémre csak egy apró seb keletkezett a homlokomon. Már másnap nem volt szinte semmi bajom.

Dávidnak alaposabban megdolgozták a fejét, az elkövető mindkét öklével ütötte az arcát. Egészen hihetetlen, hogy egyetlen nő kelt a védelmére, és senki sem hívott rendőrt. Erre egyszerűen nincs magyarázat, csak a döbbenet marad. Kíváncsi lennék, hogy az ott ülő szemlesütők hogyan mesélték el a történetet otthon. Egyetlen nő állt fel és próbált tenni valamit. De mi van a többiekkel?

Vajon tiszta a lelkiismeretük? Tükörbe tudnak nézni? Bízom benne, hogy nem, remélem, hogy legalább néhány álmatlan éjszakájuk lesz még emiatt. Dávid saját bakancskaratésa a villamoson még kemény gyerek volt, péppé vert egy nála gyengébbet. Számon kérte áldozatát, hogy nem tudja, kivel kezdett. Most már tudja, mert a kemény gyerek mégsem az, feladta magát a rendőrségen. H. Csongor nem kemény gyerek, hanem egy gyáva, 24 éves suhanc. Még a villamoson kifelé bámuló 49 embernél is gyávább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patriotikumok lázadása

"A hungarikum nem magyar ötleten alapuló találmány." Tovább olvasom