Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szent leckék

JEGYZET - ˝A ˝családok pápája˝ azzal biztatott, hogy ˝ne féljünk szentnek lenni˝.˝
Tanítványok leszünk mindannyian húsvét múltán, az újabb ünnepek közeledtén. A jeles nap szimbólumrendszeréből, a Biblia magyarázatából és a hagyományok részleteiből kapunk leckét. Húsvétkor újabb és újabb értelmezését hallhattuk és olvashattuk az áldozati bárány és a nyúl, a tojás és a locsolkodás, a hírvivők és a vendégek, a fény és a sötétség jelentésének. E hétvégén a szentté avatás történetében és jelenében mélyedhet el a médiafogyasztó.

Szent életűnek kevesen gondolhatják magukat. A közelgő kettős szentté avatást részletező hírözön is mutatja, mennyire keveset tudunk arról a kereszténységről, amelyre Európa épült. Szétpukkan a művelt európai polgár eszményének buboréka, ha az átlagembert kérjük magyarázatra a húsvét második vasárnapjával azonos „Isteni Irgalmasság ünnepének" mélységéről, vagy a vértanú és a boldog és a szent különbségéről és összefüggéséről. Ki kell itt mondani: a kereszténység három nagyobb ága közül is csak kettőn, a római katolikus és az ortodox egyházi vonalon virágzik a szentek tisztelete.

Személyes infók kellenek a szentről ahhoz, hogy az átlagembert megérintse a távolian példaszerű élet. Hogy az első keresztény vértanú Szent István, azt közel hozhatja, hogy e nevet viselte az első magyar király és nagyapánk. A szentek megjegyezhetetlenül hosszú sorát érdekessé teheti immár, hogy két kortársunk zárja majd a listát. Az egyik a mai nagyszülők ifjúkorából ismerős „ízesen népi" és olasz Angelo Giuseppe Roncalli, az 1961-ben a II. vatikáni zsinatot összehívó, ezzel az egyházra ablakot nyitó „huszonharmadik János". A „jó pápa" szerint „a keresztény tanítás szent letéteményét minél hatékonyabb eszközökkel" kell őrizni és hirdetni. A másik a mai szülők jótevője, „a felejthetetlen kisugárzású" és lengyel Karol Wojtyla, a két alkalommal Magyarországra is ellátogató, a kommunizmus megingásához is hozzájáruló „második János Pál". A „családok pápája" azzal biztatott, hogy „ne féljünk szentnek lenni".

Cseppet sem szentek viszont, akik hasznot húznak a szentté avatási szertartásból. Saját lelki üdvéért egymillió ember zarándokol Rómába. 54 országból 61 delegációt várnak – az ajándékboltok. Állítólag pápák arcképével árulják a hűtőmágneseket, a Vatikán színeit viselő papírzászlókat, medálokat, rózsafüzéreket, kártyajátékokat és bevásárlószatyrokat. Lehetnek-e szentek, akik így azonosulnak a szentekkel?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadunk

"A lakosság drámaian fogy, az emberek házaikat hátrahagyva mennek világot látni." Tovább olvasom