Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szép pálya

JEGYZET - "Erős gyomor, vastag bőr? Butaság, legenda. Köztük is ugyanannyi rendes ember van, mint más munkahelyen."
5–600 ezres, egymillió forint fölötti havi fizetés, a végzettség helyett pedig a rátermettség és a munkabírás számít: a középiskolás korú gyerekek szülei nem tudják nem úgy olvasni a képviselői jövedelmekről szóló listát, mint egy pályaválasztási tanácsadó füzetet.

Miután a kormány átalakította az államilag támogatott egyetemi képzés keretszámait, tényleg jól körül kell nézni, minek tanuljon a gyerek. Ha jó az arc- és névmemóriája, világosan ki tudja fejezni magát, önérzetes, és nincs lámpaláza, ha szerepelnie kell, a politikusi pálya tényleg jó választás lehet. Ajánlatos nyelveket tanulni, nem túl nagy befektetéssel szerezni valamilyen diplomát, közben újságokat olvasni, eljárni fórumokra. Célszerű választási kampányok idején beállni a kopogtatócédula-gyűjtők, plakátragasztók és -letakarítók közé. Érdemes mindig visszaemlékezni arra, kivel miben maradt, szívességeket tenni, és nem felejteni, ki mivel tartozik neki; tanulmányozni politikusok, jeles történelmi személyiségek pályáját, lehetőleg önéletírását is, megtanulni fölismerni az emberek rejtett szándékait. Kitartani egy választási vereség után is – és aztán várni az első komolyabb megbízatásra.
Alig lesz vetélytárs, mert az arcát nem viszi mindenki szívesen vásárra. Aki választott tisztségviselőként szövetségeseket, nem ellenfeleket gyűjt a táboron belül, és csak azt a pénzt viszi haza, ami jogosan az övé, boldogulni fog. Lehet önkormányzati képviselő, idővel polgármester, a csúcs persze az országgyűlési szék. Polgármesteri tisztséggel együtt ez csak munkamániásoknak való, így a felelősség megfizethetetlenül nagy. Amúgy kisebb, ráadásul közösen kell viselni a többiekkel. Aki mindvégig mértékletesen él, meg tudja alapozni a választások utáni életét, gyerekei jövőjét. Ilyen állás pedig nincs sok manapság Magyarországon: a legtöbb helyen most elbocsátanak vagy csökkentik a cafeteriát, a parlamentben pedig a kétharmad szépen rendbe tette a fizetéseket, magától értetődően az ellenzékiekét is, hiába pironkodtak szegények.

Erős gyomor, vastag bőr?

Butaság, legenda. Köztük is ugyanannyi rendes ember van, mint más munkahelyen. És ez a karrier – főleg, ha meggyőződésből alakul – lehet tisztességes. Mindenesetre tisztább, mint ügyes civilként választások után pártirodákon nyüzsögni, dörgölőzni, hátha jut valami jó állás – többnyire jut –, és aztán sírni, eljátszani a nagyhalált, ha négy év múlva kiesik a csöcs a szájból.

Olvasóink írták

 • 6. FanyarDárda 2012. február 28. 14:37
  „Utánlövés:
  "Köztük is ugyanannyi rendes ember van, mint más munkahelyen."
  Hát hogyne. Deviszont:
  "Az ember olyan csimpánz, aki seggrészeg lesz a hatalomtól" - mondja a jó öreg Vonnegut (Hazátlan ember, 68. old.)
  Csak tessenek körülnézni.”
 • 5. FanyarDárda 2012. február 28. 13:59
  „Szivessen, Kedves András. További szebbjövőt mindenkinek.”
 • 4. bakosandras 2012. február 28. 13:44
  „Köszönöm, Dárda bácsi!”
 • 3. FanyarDárda 2012. február 28. 12:35
  „Hehe. A kicsi szmájli némiképp a kétkedés aranyfényébe vonja a bizakodó véleményt.
  (Zárójeles kérdés: ha nem tipikus, miért mégis a negatív (sztereotíp) közvélekedés? Csak nem azért, mert a tisztességes többség mindig a "túlparton" rejtezik, s az általánosító tömeg csak a zsebre dolgozó, elvtelen pártkatonákat veszi észre?)
  Mindamellett: hogy a sajtót jól kezelő kiskirállyal milyen messzire szalad a magas ló jobbágyi-vazallusi körben, csak a jóisten meg az érintettek tudják. Naná, hogy bolondok lesznek kibeszélni, ahogy a sajtó gyakran kívánja, névvel-arccal...

  A jegyzet persze szokásosan jó, köszönet érte.”
 • 2. bakosandras 2012. február 28. 11:19
  „Igaz, de nem az a tipikus. :)”
 • 1. FanyarDárda 2012. február 28. 10:43
  „"Aki választott tisztségviselőként szövetségeseket, nem ellenfeleket gyűjt a táboron belül, és csak azt a pénzt viszi haza, ami jogosan az övé, boldogulni fog. Lehet önkormányzati képviselő, idővel polgármester, a csúcs persze az országgyűlési szék."
  Aki pedig megfélemlíti, utcára teszi, megalázza, megvásárolja "ellenfeleit" (lehetőség szerint), szövetségeseket koncok odavetésével gyűjt, mindent hazavisz, ami csak a keze ügyébe kerül, pályázati-vállalkozó körben beceneve csak Miszter 20 Százalék, választások idején ideiglenesen bejelentkező szavazókat importál, reflexből hazudik, s kellőképpen demagóg - ő ugyancsak boldogul, nem is akárhogyan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdátlan falu

"A megmaradó falugazdák sem jutnak ki a kistelepülésekre, mert nincs pénz üzemanyagra." Tovább olvasom