Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szerbia kopogtat

JEGYZET - "Kérdés az is, hogy a gazdasági problémákkal küzdő EU-nak mennyire van szüksége egy újabb szegény rokonra."
Túl friss még a hír Ratko Mladics elfogásáról, és mivel túl nagyot szólt, nem csoda, hogy óráról órára jönnek az újabb információk, amelyek olykor ellent is mondanak egymásnak. Álnéven élt, nem élt álnéven a vajdasági faluban, Lázárföldén, tudtak róla, hogy ott bujkál, nem tudtak róla, pedig el sem változtatta külsejét, stb. A lényeg nem ez. Sokkal inkább az, hogy a II. világháború óta Európában elkövetett legnagyobb mészárlást, a közel kilencezer muzulmán áldozatot követelő srebrenicai vérengzést irányító generális rács mögé került. Borisz Tadics államfő csütörtökön Belgrádban jelentette be az elfogás tényét. Nyilván még nagyobbat robbant volna a hírbomba, ha ezt Varsóban teszi meg Barack Obama amerikai elnök előtt (aki közép-kelet-európai államfőkkel találkozik ott), ám oda nem ment el, mivel Koszovót is meghívták. Szóval azért vannak még feszültségek az egykori Jugoszláviából szeletelődött országok között. És persze azt sem lehet mondani, hogy Szerbiában osztatlan sikert aratott Mladics elfogásának híre. A fővárosban és Újvidéken ultranacionalisták tüntetésen csaptak össze a rendőrökkel, az államfőt egyenesen lehazaárulózták. Mindenesetre tegnap már úgy döntött a belgrádi bíróság, hogy a tábornok kiadható a hágai nemzetközi törvényszéknek, ahol a háborús bűnösök ügyét tárgyalják.

Az a laikus számára is sejthető, hogy a szerb államvezetőség titkosszolgálata révén pontosan tudhatta, hogy hol tartózkodik Mladics. Azt kellett eldönteniük, mikor csapjanak le rá. Valamiért ezt az időzítést választották. Az uniós tagság felé kacsintgató Szerbia tisztában volt vele, hogy amíg nincs meg a tábornok, addig szóba se jöhet számára a csatlakozás lehetősége. És most, hogy megvan?

Pénteken sorra jelentek meg a nyilatkozatok, amelyekben az európai államok örömüket, elismerésüket fejezték ki a háborús bűnös kézre kerítése okán. De azért óvatosságra is intettek. Például Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke nyilatkozatában úgy vélte, hogy Mladics őrizetbe vétele nem elegendő. Szerbiának bizonyítania kell azt is, hogy működő jogrendszerrel és szabad piacgazdasággal rendelkező állam. Kimondatlan kérdés az is, hogy a gazdasági problémákkal küzdő EU-nak mennyire van szüksége egy újabb szegény rokonra.

Déli szomszédunk egy lépéssel közelebb került az Unióhoz. Talán már az előszoba ajtaján kopogtathat. De arra esetleg még éveket várhat, mire azt mondják: tessék belépni!

Olvasóink írták

  • 1. vadruca 2011. május 29. 07:29
    „Szerbiát a Jóisten se menti meg az EU-tól, mert annak piacra van szüksége (!!!!). Az EU az újgyarmatosítás (!!!!) eszköze, ha valaki nem vette volna észre. Sorra kerül majd Ukrajna is meg még Oroszország is, mert piac-piac-piac kell. Csak nézzük meg magunkat, hogy mi lett belőlünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német példa

"Jó irányt vettek a változtatások azzal, hogy vigyázó szemünket a szakképzésben Németországra vetjük." Tovább olvasom