Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Szerencsecsillag

JEGYZET - "Az árnyékos, sötét pedig azoknak a küszködése, akiknek mindenük ráment arra, hogy megvalósítsák álmaikat, ötleteiket."
Álljon a közepére, jól szorítsa meg a fogantyút, egyenes gerinccel próbálja megemelni a súlyokat – utasított az ötletek és találmányok kiállításán Stahl György feltaláló. Végeredmény: 105 kilót emeltem fel a különleges súlyzószerkezettel. Mielőtt még szétvetett volna a büszkeség, kiderült: egy 8 éves kislány 110 kilót emelt. Vigaszképpen a nevem és „teljesítményem" felkerült egy táblára. Lelkesedésem alábbhagyott, nem úgy a 79 éves nagykanizsai feltalálóé. A szerkezet kiagyalója minden érdekességről beszámolt újításával kapcsolatban. Egy vonatút alatt született meg az ötlet, híres sportolók tesztelték, két külföldi kiállításon is ezüstéremmel díjazták a szerkezetét, amelyből jelenleg 7 van az országban.

A nehézségekről egy szó sem esett. Arról, hogy milyen göröngyös út vezetett az akár évekig tartó tervezéstől, majd kivitelezéstől addig, hogy végre bemutatták termékeiket, nem beszéltek a feltalálók. Sejteni lehet azonban, munka, pénz, kitartás és persze lelkesedés nélkül legfeljebb a fiókba zárhatták volna az ötleteket.

A vásárhelyi Ötlet Club 13 Egyesület 11. alkalommal rendezte meg a kiállítást. Ez idő alatt több száz találmányt mutattak be, amelyből mintegy 20 valóban sikertörténet. Ilyen például a szentesi Losonczi Áron nevéhez kötődő üvegbeton, amit 2003-ban ugyancsak Vásárhelyen mutatott be a feltaláló. Mondhatnánk, ez a napos oldal. Az árnyékos, sötét pedig azoknak a küszködése, akiknek mindenük ráment arra, hogy megvalósítsák álmaikat, ötleteiket. Merthogy ilyenre is van példa. Meg olyanra is, aki külföldön keresett partnert a találmány megvalósításához, elindult a gyártás, csak éppen az ötletgazda nem profitált belőle.

Akkor mire fel a lelkesedés? Egyszerű a válasz: soha nem lehet tudni, kinek mikor ragyog fel az a bizonyos szerencsecsillaga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozatok

"Nyilvános a holokauszt minden részlete. De homály fedi az emberi természetet." Tovább olvasom