Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szerencsés betegek

"Elkeserítő, hogy a hazai egészségügyben mennyire mást jelenthet a szerencse, mint a hétköznapokban."
Tavaly nyáron egy családi egészségügyi probléma miatt gyakran fordultam meg a szegedi kettes belklinikán – és láttam, mennyire szenvednek a hőségtől a félmeztelenül fekvő, frissen műtött szívbetegek. A gyöngyöző homlokú nővérek hiába igyekeztek segíteni – itatni, lemosdatni őket –, a rekkenő kánikula ellen nem sokat tehettek.

A kettes belen idén sem sokat segítenek a múlt századi, vastag falak: klíma kellene számos kórterembe, csakhogy nincs rá keret. Persze ha lenne, akkor se valószínű, hogy bekapcsolnák – mivel a működtetésükre nincs pénz. Az egyetlen jó hír, hogy pályázati forrásból az elmúlt egy évben legalább egy új katéter- és egy elektofiziológiai labort sikerült felépíteni, amit – nem mellékesen – klimatizáltak is. Így a műtősruhát és tízkilós ólomköpenyt viselő, több tízmilliós, rendkívül hőérzékeny gépekkel dolgozó orvosok sem ájuldoznak és izzadnak a kánikulában. Talán nem kell hosszasan ragoznom, miért jó ez az oda kerülő betegeknek is, akiken milliméter pontosságú beavatkozásokat hajtanak végre.

Ilyen szempontból egyébként akár szerencsésnek is mondhatja magát az a beteg, akin nyáron szívkatéterezést végeznek – legalábbis addig, amíg a labor műtőjében fekszik. És hasonlóan szerencsések azok a páciensek is, akik a tikkasztó hőségben az intenzív osztályokra kerülnek, valamelyik klinikán éppen műtik, esetleg a traumatológia sürgősségi részlegén próbálják összecsavarozni őket. Szerencsések még a balesetet szenvedett vagy krónikus betegségekben szenvedő gyerekek is, hiszen a gyerekklinikát épp egy hónapja klimatizálták egy 40 milliós adományból. Merthogy az intézménynek erre semmiféle forrása nem volt. A kis betegek így eddig nemcsak a kezelésektől és az ágyhoz kötöttségtől, de a hőségtől is szenvedtek.

Elkeserítő, hogy a hazai egészségügyben mennyire mást jelenthet a szerencse, mint a hétköznapokban.

De azért mégiscsak örüljünk: egy nyár sem tart örökké. Szerencsére.

Olvasóink írták

 • 6. pille 2009. július 16. 10:59
  „Mit vártál? Ez az állapot csak még rosszabb lesz. Tudod:"Pénz beeszél,kutya ugat"Egyébként így volt ez eddig is,csak nem beszéltek róla ennyit.”
 • 5. sima 2009. július 15. 16:09
  „Elnézést az ismétlésért.”
 • 4. sima 2009. július 15. 16:05
  „off

  Reggeli disznótoros elött, ezért kell elfogadni a kedves rokonoktól a bögre pálinkát , és akkor remélhetőleg nem betegeskedik annyit az ember. :)))

  On”
 • 3. sima 2009. július 15. 16:05
  „off

  Reggeli disznótoros elött, ezért kell elfogadni a kedves rokonoktól a bögre pálinkát , és akkor remélhetőleg nem betegeskedik annyit az ember. :)))

  On”
 • 2. sima 2009. július 15. 16:05
  „off

  Reggeli disznótoros elött, ezért kell elfogadni a kedves rokonoktól a bögre pálinkát , és akkor remélhetőleg nem betegeskedik annyit az ember. :)))

  On”
 • 1. sima 2009. július 15. 15:56
  „Ez a rideg Magyar valóság . Horváth Ágnes és dilettáns segítői , nagy mértékben hozzájárultak a jelenlegi állapotokhoz. Ilyen az, amikor nem szakemberek vannak vezető beosztásban hanem kóklerek. Itt az eredménye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskapu becsukva?

"Picit mindig megdobban a szívem, amikor ilyesmiről olvasok, hallok: egy újabb területen, a műszaki… Tovább olvasom