Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Szeretet – akciósan

JEGYZET - ˝ A születés, a karácsony lényegéhez mégis a szegények állnak közelebb. ˝
Jézus Krisztus nem szupermarketben született. Pedig a mai ifjak – lehet, a tegnapiak is – boltokhoz, ajándékhoz, fenyőhöz, díszekhez, „mennyből az angyalhoz" társítják. A Megváltó születésének ünnepe üzlet, a kis, nagy és még nagyobb kereskedők éves bevételük, hasznuk jelentős részét ilyenkor söprik a kasszába. Ki beszél ma már arról, hogy kiűzte a kufárokat a jeruzsálemi templomból?

Bronz-, ezüst- és aranyvasárnap – hihetetlen akciókkal csábították az üzletekbe, piacokra, szuper- és hipermarketekbe a vásárlókat. A fogyasztói társadalom jeleseit. Majd mindenkit. Mert mikor azt mondjuk, karácsony, legtöbbünknek feldíszített fenyő, alatta ajándékhalom, az ünnepre hívó csengőszó, csillagszórók, a fényt szimbolizáló gyertyák, égősorok jelennek meg. Izgulunk, eltaláltuk-e szerettünk ízlését, azt vettük-e, amire vágyott, olyan-e a színe, a formája, a mérete, divatos, trendi? Álérzelmek. Mert aki a fenti kritériumok egyikének hiánya miatt megsértődik, nem tudja, miért, miről és kiről szól az ünnep.

Aranyvasárnap tegnap volt. Az emberek jobbára – főként a piacokon – élelmiszert vásároltak, a boltokat nem árasztotta el a mindent elsöprő, mindent megvevő – képzavarral élve – dzsungelharcos sáskatömeg. Ez jó. Nem hagytuk az utolsó pillanatra a meglepi megvételét, egész évben figyeltünk, például kedvesünkre, mit szeretne, mire vágyik, feljegyeztük, és kerestük, kutattuk a boltokban. Sokszor csak rutinból, kötelező jelleggel, felületesen vásárolunk. Ez rossz. Sokaknak még arra sincs pénzük – az egymás sarkát taposó jótékonysági akciók bizonyítják –, hogy ételt vegyenek. A csili-vili papírba csomagolt, masnival átkötött, névre szóló kártyával ellátott ajándék eszébe sem jut. Nem ismeri. És a születés, a karácsony lényegéhez mégis utóbbiak állnak közelebb. Mert mit adhatnak egymásnak? „Csak" szeretetet.

A Jászol Plaza 2013 éve várja vásárlóit. Mindennap kedvezménnyel. Pásztorok és királyok is vehetik, vihetik és hirdethetik. Mert mindig akciósan, ingyen kapható – a szeretet. Az lenne az igazi aranyvasárnap, ha ezt is a kosárba tennénk. Vagy már mindenkinél régen ott volna (mert a polcokon nem található). Akkor újra kijelenthetnénk, és talán Ő is vállalná: Megszületett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi rohamban

"Ahol a konyhaasztalra koncentrálnak, ott elmaradhat a csoda." Tovább olvasom