Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szezon és fazon

JEGYZET - "Az új politikai szezonban mintha változna a fazon, szelídülnének a miniszterelnöki szólamok."
Miközben a világ tegnap a bombahírre, XVI. Benedek pápa lemondására figyelt, itthon tanulságos politikai szezonnyitó zajlott. A miniszterelnök példátlan sikerről szónokolt az országgyűlés tavaszi nyitóülésén, kiábrándult diákok tüntettek országszerte, az Éhségmenet megérkezett a Parlamenthez.

A világ is kezdi már megszokni, hogy a magyarok kiállnak magukért, és Magyarországot immár mindenkinek egyenlő félként kell kezelnie – hangoztatta Orbán Viktor, aki pontosan tudja: ha a nemzeti önérzet húrjait pengeti, az mindig kellemes muzsika a magyarok füleinek. A kormányfő napirend előtti felszólalása már nyilvánvalóan a 2014-es felkészülés jegyében fogant.

Igyekezett jól a választópolgárok eszébe vésni, hogy a következő hétéves költségvetési ciklusban az Európai Unió csökkenő büdzséje ellenére az eddigi 660 ezer helyett 712 ezer forint támogatás jut „koponyánként" minden magyarra. Vagyis a zsugorodó európai tortából nőtt a mi szeletünk. A siker kulcsának a kiállást önmagunkért és a jó szövetségkötést nevezte. Saját nézőpontjából persze igaza van, hiszen tényleg járhattunk volna sokkal rosszabbul is – ez is a félig tele vagy a félig üres pohár problematikája.

Az ellenzék persze lecsapta a magas labdát, és furcsállta, hogy Orbán növekedésről beszél, miközben valójában 25,7 milliárdról 20,4 milliárd euróra csökkent a lehívható források összege. „A szezont ne keverjék össze a fazonnal!" – replikázott a kormányfő, akinek maradt egy hatásos érve: Litvánia után a miénk a második legmagasabb egy főre jutó összeg. A legérdekesebb mégis inkább az volt, hogy az új politikai szezonban mintha változna a fazon, szelídülnének a miniszterelnöki szólamok. Orbán most az ellenzékkel a szokásosnál megengedőbbnek, kevésbé konfrontatívnak tűnt, és korábbi strasbourgi, brüsszeli csatározásai után meglepő volt már-már az EU védőszentjének szerepkörében látni, hallani, amikor az unió haldoklásáról vizionáló Jobbik-vezérnek válaszolt.

Szép ez a stílusváltás, kár, hogy él az ember a gyanúperrel: csak a vészesen közelgő választások miatt történik. Megindult az udvarlás a voksokért. 2014 tavaszáig jönnek sorban az emberbarát rezsicsökkentések, bér- és nyugdíjemelések, közmunkaprogramok. Csupa jótétemény.

Kérdés persze, a polgárok többsége elhiszi-e majd, hogy mindez azért lehetséges, mert az Orbán-kormány Matolcsy György unortodox gazdaságpolitikájának köszönhetően ilyen messzire jutott Tündérország építésének rögös útján.

Olvasóink írták

  • 2. csonakos 2013. február 12. 09:59
    „Nagyon jó meglátás ez a jegyzet! Igen! Számokat lehet manipulálni mit mihez viszonyítunk! Ez egy tündérmese! Az az 5,3 milliárd euró meg elhanyagolható "kis összeg". Mi is itt a gond? Nagyon jó lesz közmunkásnak lenni csak az a gond ezzel is, hat órára csökkentik a munkában töltendő időt ami ugye már csak 37000 forintot hoz a szerencsétlen rászorulóknak. Már nem 47000 forintból lehet majd megélni hanem tízzel kevesebből kell! Igazi siker! Az, hogy egy fiatal képviselő aki a munkát látásból ismeri egy év alatt annyit spórol, mint amit egy közmunkás majd 18 év alatt keresne meg! Valami itt nagyon el van ...! Hízeleg, mert a belső közvélemény kutatás a narancsos buktát vetítik előre! Azt, hogy kik is kezdték a karaktergyilkosságot és a gyűlölet kampányt azt meg normális ember látta!”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. február 12. 09:30
    „nem sokkal többet vártam, de hogy a nemzeti érzés hangsúlyozása csak a tótok, olájok, szerbek kiváltsága lenne ? és a félig üres-félig tele pohár lózunghoz csatolt ferdítések, hazugságok a cucillisták hülyeségének a csimborasszója ! és ezt a Szerkesztő Úr buzgón visszhangozza...gozza...zza Azt viszont (szelektíve ?) el tetszett felejteni hogy a választási kampánynak nevezett gyűlölethullámot nem Orbán Viktor - hanem ! a hazaáruló szektor indította el ! egy jól megfizetett import zsidó "szakember" vezényletével...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintatanyák újkora

"A most elnyert uniós agrártámogatási forrásokból 2014 után is jut a tanyákra." Tovább olvasom