Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Sziesztarendelet

"Az ebéd utáni pihenési vágy persze nem új találmány, inkább valami ősi természeti szabály maradéka. Az ovisok déli durmolása magától értetődik. Ellenben csodabogárnak számít az az egyetemi oktató, akiről köztudott tanítványai körében, hogy nem illik zavarni kora délután, amikor „horkint egyet"."
Tavaly még magyarázatra szorult, mit jelent az először mentős orvosoktól hallott szakkifejezés: hőségriadó. Az idei júniusi kánikulában viszont már a kormányszóvivői tájékoztató témájává növekedett, hogy a tikkasztó napokon engedélyezett a férfiaknak a nyakkendő, a nőknek a harisnya nélküli megjelenés, vagyis a miniszterelnök szerint megszeghető a protokollszabály. Már Szeged polgármestere is beállt a sorba: „a másodfokú hőségriadóra való tekintettel rendkívüli intézkedéseket hozott" mobil kutakról és locsolóautókról, bár a Tisza-parton várhatóan nem dől meg a melegrekord. Ha ilyen ütemben tempóz a politika és persze tartósan fojtogató marad a nyári hőség, hamarosan törvény születhet a Magyarországon elrendelendő sziesztáról, a kötelező déli pihenőről.

Az ebéd utáni pihenési vágy persze nem új találmány, inkább valami ősi természeti szabály maradéka. Az ovisok déli durmolása magától értetődik. Ellenben csodabogárnak számít az az egyetemi oktató, akiről köztudott tanítványai körében, hogy nem illik zavarni kora délután, amikor „horkint egyet". Ez volt a szokása nagyapjának is: mindegy, hogy a szőlőben karasolt, vagy a kukoricaföldön kapált, déltájt a kunyhóba, vagy egy fa árnyékába húzódott és pihent egy kicsit. A déliek ezt mondják sziesztának: amikor a test utoléri a lelket. A lelkiismeret-furdalás nélküli pihenéssel együtt járó frissítő-felemelő érzéshez szenvedélyesen ragaszkodnak is. Mint ahogy más hagyományaikat is őrzik. Például a vasárnap, a pihenésre elrendelt nap szentségét. Nem úgy, mint itt, a világ stresszes-globalizált féltekéjén, ahol folyton rohan – a „horkintó" egyetemi oktató fiának nemzedéke.

Nálunk riadót fújnak, végletekben gondolkodnak a politikusok. Kötelezővé tennék itt azt, ami a mediterrán térségben a helyzethez igazodó szokás. Mert a szieszta például Görögországban sem az egységes déli zárva tartást, szabályzandó munkajogi problémát jelent. A magánzós boltok jó része persze lehúzza a redőnyt déltájt, majd kora délutántól estig ismét nyitva tart, míg az állami hivatalok, a bankok kora délutánig várják az ügyfeleket, aztán tesznek lakatot az ajtóra. Ott az ebédidő is rugalmasabb, nem a déli harangszóhoz igazodik. A rövidebb mediterrán éjszakát ki így, ki úgy pótolja a nappali pihenővel, így aztán nem csak tizenkettőkor, hanem tizenhárom, vagy tizenhat órakor is bekövetkezhet a szieszta, ami csak magyarul mondva igaz oda-vissza: indul a görög aludni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó hírnek indult

"Elveszett a jó hír az iskolabezárásról, karcsúsításról, leépítésről szóló tudósítások között:… Tovább olvasom