Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

SZIN-es város

"Két éve még szinte bosszankodtak a városlakók: miért kell a fürdő gyepére beengedni a renegát ifjakat, ráadásul megawattokkal sokkolni az alvó várost? Az ellenszenv mára lefogyott."
A puhuló diktatúra hunyt szemet 1967-től a városba érkező, csövesnek titulált, szabadságra vágyó fiatalok viselt dolgai fölött. Az évtizedek múlásával a rendezvény egyre fogyott, míg végül szép csendben kimúlt. Arra a legmerészebbek sem gondoltak, hogy a 2003-ban több mint évtizedes Csipkerózsika-álmából felébresztett Szegedi Ifjúsági Napok két évvel később már tízezreket vonz a Partfürdőre – a diákzsebekből is megfizethető áron.

Bátorságot és ötletet volt honnan meríteni, hiszen kicsiny országunk fesztiválrajongó fiataljai a 90-es évek közepén kerültek helyzetbe, amikor megrendezték a fővárosban a mára százezreket fogadó diákszigetet, mondván: kell egy hét együttlét. Két évvel ezelőtt pedig megszületett – jobban mondva újjászületett – a fővárosi Sziget vidéki kistestvére: az újszegedi Partfürdőre álmodott Szegedi Ifjúsági Napok. A szegedi fesztivál harmadik éve menetel a siker felé – a diáksziget szervezőinek tapasztalatait is átteszik a helyi viszonyokra.

Két éve még szinte bosszankodtak a városlakók: miért kell a fürdő gyepére beengedni a renegát ifjakat, ráadásul megawattokkal sokkolni az alvó várost? Az ellenszenv mára lefogyott. Annyira, hogy tavaly már az idősebb korosztály is SZIN-re lépett: Ákos tízezres koncertjén ott tapsoltak az 50-60 évesek. A SZIN dübörgése is egyre kevesebb fület bánt. Igaz, a szervezők erre külön figyelnek, a mai technikával már megoldható, hogy a zeneszó célzottan haladjon-hallatsszon.

A szegedi városvezetők, Újhelyi István országgyűlési képviselő, a szervezést magára vállaló ifjúsági ház ügyvezetője, Boros Gyula jól gondolta, amikor úgy gondolta: a szabadtéri játékok, a muzsikáló udvar, a várszínház, a veteránautók, a grillezők, egyéb gasztronómiai mutatványosok és még sok más, tavasztól őszig ívelő fesztiválprogram mellé kell egy hét a fiatalság zenéjének Szegeden, ahol ki-ki – főként a diákok – elbúcsúztathatják a nyarat. Az idén 80 millióval gazdálkodó rendezvény már arra is képes, hogy a világhírű, slágerlista-bérletes The Cure zenekart idecsalogassa a Tisza-partra – s velük harmincezer embert.

Vagyis nem egyszerűen Szeged fesztiválarcát teszi SZIN-esebbé az ötnapos rendezvény; gazdagít, a szónak kulturális és gazdasági értelmében egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eső lett a főszereplő

"Most pedig a SZIN-es rendezőség és a zenekarok után Szegedre zarándokló tinirajongók fohászkodnak… Tovább olvasom