Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Sziszifuszi szemétszikla

"Kész szerencse, hogy még vannak önkéntesek, akik hajlandók mások szennyét is összeszedni, ingyen."
Még nem volt meg a sztráda, amikor jó pár évvel ezelőtt Pestre autóztunk a régi 5-ösön. Nem kellett messzire menni Szegedtől, hogy a pofátlanság irritáló példájába sikerüljön belebotlani. Egy felső kategóriás kocsi állt az út mellett, miközben egy férfi magát nem zavartatva a műanyag zsákjait pakolta egy konténer mellé. Egyiket a másik után.

Mondhatnám: milyen rendes, hogy legalább nem az erdőben dobálta szét – de nem mondom. Nehezen hihető ugyanis, hogy aki ilyen kocsival furikázik, belerokkanna a most havi háromezer forintos szemétszállítási díjba.

Ez jutott eszembe, amikor kollégám cikkét olvastam a sziszifuszi munkáról, amit az út menti szemét eltakarítása kapcsán végez a közútkezelő cég, egyre kevesebb pénzből.

Meg az, hogy a jelenség nem csak az utak mentén jellemző. Nem kell kimenni a városból ahhoz, hogy például a szelektív konténerek mélyére vagy környékére nézve dögöket, építési sittet, műanyag fóliakötegeket, kiszuperált ágybetétet, mosógépet, gáztűzhelyt találjunk.

Ezt az attitűdöt persze nemcsak a szélsőséges zsugoriság, hanem a tudatlanság és a kényelem környezetszennyező kombinációja is magyarázza. A hulladékudvarokban ugyanis napi egy köbméter (nem háztartási) szemetet lehetne letenni, ingyen. De addig el kellene vinni, és hát – valljuk be – az olyan fárasztó. Egyszerűbb ledobni valahová. Majd elviszi valaki. Vagy ha nem, hát majd lebomlik idővel. Vagy nem.

Ha majd néhány évszázad múlva régészeti ásatásokat végeznek az akkori generációk, érdekes leletekre bukkanhatnak a 21. századi ember mindennapi életéből. A szemetünk egy része ugyanis biztosan megmarad a jövőnek. Feltéve, hogy akkor még élnek emberek, és élhető lesz a Föld – amit éppen ezen a napon ünneplünk.

Kész szerencse, hogy még vannak önkéntesek, akik hajlandók mások szennyét is összeszedni, ingyen. Nagyon örülnék, ha nem kellene rájuk szorulni, mert mások is megtennék ezt – a saját szemetükkel. Önként és ingyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

112 ezer

"Megbecsülés nélkül teszi a dolgát. Magyarul szolga." Tovább olvasom