Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Szívvel, ízzel

JEGYZET - ˝Ha fantázia és szív nélkül készül, csalódás lesz a vége.˝
A mai napig nosztalgikus érzésem támad a nagyüzemi konyhák környékén terjengő illatoktól. Néhol valahogy olyan igazi menzakajaillat van: a tök egyforma, zsírkarikás levesek jellegzetes illata. Félre ne értse bárki, bennem ez nemhogy rossz érzést kelt, hanem épp ellenkezőleg. Nekem az maradt meg, ahogy kínunkban röhögtünk a többórás állástól szürkéssé lett galuskán, meg a zsírmócsingos pörköltön. Nyolcadikra megtanultuk, hogy hiába nyafogunk, a menza úgysem változik, úgyhogy ha nem akarunk éhesen hazamenni, eszünk.

Persze szó sincs arról, hogy ennek így kell lennie. Van élet a betűlevesen és lekvárt sosem látott buktán túl. Ezt azonban először a felnőtteknek kellene elhinni, és tenni néhány kísérletet. Elszontyolodva mesélte a kisfiam: megörült, amikor látta a kiírást az iskolai ebédlőben, hogy bulgur lesz a köret, bátorította a többieket, bizonygatta, hogy az nagyon finom. Aztán közösen fordult ki a kanál a szájukból, ő meg letörten magyarázkodott a csúnyán megvezetett kispajtásoknak, hogy „de hát anya otthon ezt nem így szokta".

A hazai legendárium szerint nem lehet egy étel olyan rossz, amin egy kis Vegeta ne segítene, én mégis azt mondom, nyugodtan mondjunk le a konyhasó mindenhatóságáról, éljünk bátran az ételek természetes ízével. Ja, hogy ehhez még tovább kell menni, és erre alkalmas alapanyagokat termelni? Bátrabban választani a hozzávalók közül? Elfelejteni egy életre a hús-krumpli kombót? Ezt bizony már óvodában, vagy még hamarabb kell elkezdeni. Egy azonban teljesen biztos. Hiába bármely reformalapanyag, ha fantázia és szív nélkül készül, csalódás lesz a vége. Viszont ha ízletes, zamatos, akkor teljesen mindegy, hogy rizsnek vagy tönkölynek hívják: a gyerek az utolsó morzsáig meg fogja enni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ébresztő

Mindenki elégedetlen mindennel. Tovább olvasom