Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Szkájpnagyi

JEGYZET - ˝Szinte senki sem tudja követni, hány csatornán kommunikálhatunk egymással˝
Nemrég az ország másik végében egy szegedi lánnyal találkoztam. Szóba elegyedtünk, megjegyeztem, hogy biztosan sok közös ismerősünk lehet. Sajnálatát fejezte ki, amiért nem működik az internet az okostelefonján, ezért nem tudjuk megnézni a Facebookján, hány közös ismerősünk van. Javasoltam, hogy talán beszélgessünk kicsit.

Emlékszem a napra, amikor körülbelül 20 esztendeje 4 év várakozás után megkaptuk az első vezetékes telefonunkat, akkor még a szomszéddal közös ikervonalat kellett használnunk. Ha ő éppen beszélt, vagy mellérakta a kagylót, nem tudtuk használni a tűzpiros készülékünket, amelyhez még rögzítő is járt.

A nagyszülők klasszikus tekergetőst kaptak, nagymamám, aki akkoriban úgy 70 éves lehetett, alig akart belemenni az egészbe, hisz őt eddig sem kergették az asztal körül telefon nélkül.

Hihetetlen, hogy mindez szinte a régmúlt, 20 év alatt annyit fejlődött a telekommunikáció, hogy nemcsak a 90 éves nagymamám, de szinte senki sem tudja követni, hány csatornán kommunikálhatunk egymással. Privát és céges mobil, illetve e-mail, Facebook, Viber, Skype, iWiW. A magam nyolc kommunikációs csatornája nem is számít olyan soknak.

Lakótársammal viccből valamilyen régimódi vezetékes készüléket szerettünk volna vásárolni nemrég, mert az internetszolgáltató olcsóbban adta a csomagot telefonnal együtt. Sokan már nem a telefon nélküli, hanem a vezetékes telefonok idejét siratják, akkor állítólag pontosabbak, megbízhatóbbak voltak az emberek. Nem lehetett elintézni egy SMS-sel, ha elkéstek a megbeszélt időpontról. A Facebook társadalomromboló hatásairól könyvek születnek, már az iWiW is idejétmúlt. Muszáj valahogy lépést tartani, hogy kapcsolatban tudjunk maradni.

A nagymamám nemrég azzal állt elő, hogy hozzak neki „lebtopot", benne az „interrel", mert „sztájpon" szeretne beszélni az Amerikában élő rokonnal. Majdnem futottam egy kört az asztal körül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldunk

˝Miért ne lehetnénk milliónyi közmunkás országa?˝ Tovább olvasom