Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Szlovák–magyar kereszt

"Az ügy komolyságát jelzi, hogy a szlovákiai helyzet megítélésében ötpárti konszenzus van Magyarországon."
Nem irigylem sem Gyurcsányt, sem Ficót. Mindketten bazi nagy kereszttel a vállukon érkeznek holnap révkomáromi találkozójukra.

A szlovák kormányfő kígyót melenget a keblén, amióta csak összeállt az eszelősen nacionalista Slotával (nem igaz, hogy nélkülük nem tudott volna kormányt alakítani, hiszen a Magyar Koalíció Pártja gyakorlatilag ugyanannyit, 11,7 százalékot kapott a 2006-os választásokon, mint a Szlovák Nemzeti Párt). Még Meciar néppártmozgalma (a koalíció harmadik pártja) is vonakodott összeállni Jan Slotával, hiszen ők egyszer már megütötték vele a bokájukat az 1994–1998-as közös kormányzásuk idején. A történelem azonban viharos gyorsasággal ismétli magát Szlovákiában, hiszen ahogy annak idején Meciar Slotáéknak adta a nemzetiségi politika kulcstárcáját, az oktatásügyet, magának a pártvezérnek meg a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját, ugyanezt megkapták Ficótól is. És még csodálkozott a kormányfő, hogy miután frigyre lépett a szélsőséges, nacionalista jobboldali párttal, az Európai Parlament szocialista–szociáldemokrata szövetsége kiközösítette soraiból a Smert (Fico baloldali pártját).

Slotával nem az a legfőbb baj, hogy olyan, amilyen, hiszen politikai hülyegyerekek nálunk is vannak, a tragédia az, hogy pártjával bent van a szlovák kormánykoalícióban, ami eleve legitimálja is szélsőséges nézeteiket, megnyilatkozásaikat, bátorítja, gerjeszti az etnikai gyűlöletet. Ha az oktatásügy megteheti, hogy a „magyar nyelvű" honismereti tankönyvekben egyetlen helységnevet sem írnak le magyarul, akkor azon sem lehet csodálkozni, ha a nemzeti párt honlapján, ha csak néhány napra is, de megjelenhet olyan Európa-térkép, melyről törölték Magyarországot, miért ne lehetne bántalmazni Malina Hedviget, hiszen csak magyar, s miért ne lehetne agyba-főbe verni magyar focidrukkereket Dunaszerdahelyen (még ha amúgy tényleg provokatívan is viselkedtek), és miért ne lehetne elkenni, sőt visszájára fordítani az összes ilyen esetet.

Gyurcsány keresztje valamivel könnyebb, mivel nálunk nemhogy a kormányban, de még a parlamentben sincsenek bent a szélsőségesek. (Eddig legalábbis.) A T. Házon kívül azonban egyre gyakrabban és egyre radikálisabban lépnek fel a szélsőjobb szabadcsapatai. Mindaddig, míg „csak" belülről rombolják az ország tekintélyét, hagyján, ám a szlovák magas labdákkal vérszemet kaptak a felvidéki „rendteremtésre" is (tüntetés, zászlóégetés, útlezárás, Nagy-Magyarország zászlók, királyhelmeci egyenruhás masírozás, „szlovákok, rabszolgák vagytok" típusú recitálások stb.). Más se kell Slotáéknak… Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke szinte könyörögve fordult a magyarországi radikális szervezetekhez, hogy ne tovább, minden ilyen akciójuk csak egy újabb ostorcsapás a Felvidéken élő magyarok hátán.

Az ügy komolyságát jelzi, hogy a szlovákiai helyzet megítélésében ötpárti konszenzus van Magyarországon, s Gyurcsány Ferenc tegnap reggel még Sólyom Lászlóval is egyeztetett. A holnapi révkomáromi megbeszélés bizonyára nem lesz se szívélyes, se baráti, sebaj, de legalább legyen őszinte. Hinni viszont már csak a tettekben hiszünk. Ehhez viszont nem elég a kereszteket csak cipelni és nyögni alattuk, le is kell tudni tenni azokat.

Olvasóink írták

 • 7. Logaritmus 2008. november 14. 11:23
  „" A magyar kormányfő az MR1 reggeli műsorában azt mondta, a szlovák miniszterelnök javasolta azt, hogy Komáromban és Révkomáromban (Komárnóban) is találkozzanak, de ő ezt elutasította. Gyurcsány szerint el kell kerülni a látszatát is annak, hogy kvaterkáznak. Leülünk egy irodába, megbeszéljük, amit kell és mindenki hazamegy - fogalmazott a miniszterelnök.

  Gyurcsány Ferenc szerint a munkatalálkozó tétje az: világosan és egyenesen beszéljenek arról, hogy miért növekednek a feszültségek és mind a két ország érdemben tegyen lépéseket ezek csökkentése érdekében. Nem csak arra kell javaslatot tenni, hogy a másik mit csináljon, hanem arra is, hogy a saját országukban milyen lépéseket terveznek - hangsúlyozta a miniszterelnök.

  Ha úgy megyünk az ilyen találkozókra, hogy ki, kit győz le, és csak odamondogatunk egymásnak, akkor ezek nem lesznek sikeresek - vélekedett, hozzátéve: reméli, hogy ezt érti Robert Fico is, mert ha csak neki akar tanácsokat adni, akkor azzal nem fognak sokra jutni. Az igazi államférfiúi magatartás az, hogy ha cselekszik a saját országában egy vezető, egy olyan környezetben, amikor nem mindig könnyű nagyvonalúnak lenni, mert egyik, meg másik országban is van késztetés arra, hogy csak annyit tegyen, hogy odamondogat a másiknak és időnként kijátssza a nacionalista kártyát - jelentette ki a kormányfő.

  Gyurcsány Ferenc leszögezte, ő maga ezt soha nem fogja kijátszani, mert Magyarországnak és Szlovákiának sem érdeke. Kijelentette ugyanakkor: abból nem lehet engedni, hogy önmagukat magyarnak vallók háborítatlanul tanulhassanak magyarul olyan tankönyvekből, amelyben magyarul benne vannak a helységnevek, nyugodtan énekelhessenek magyar népdalokat, lehessen újságjuk és működhessen a színházuk, oktatási intézményeik.

  "Ebből nem lehet engedni, ez nem vásári alku Európában,(...) nem alkudozhatok magyarságunk kontójára" - hangoztatta. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarságot nem a másikkal szemben kihívóan, felsőbbrendűen, támadóan kell megélni. Nem azért vagyunk magyarok, hogy ne legyünk szlovákok, a mi magyarságunk nem áll szemben mások szlovákságával - közölte, hozzátéve, hogy patrióta akar lenni, nem nacionalista. "”
 • 6. legal 2008. november 14. 09:52
  „Csak Önt mentettem kedves trainman.”
 • 5. trainman 2008. november 14. 09:35
  „Kedves Logaritmus!Arra céloztam,hogy a Magyar Parlamentben van egy szélsőséges,hazug Párt,és ezt a pártot Szdsz-nek hívják.Én nem felejtettem el,hogy 1994-ben,Pethő Iván,a nagy nyilvánosság előtt mondta el,hogy ők soha nem fognak koalícióra lépni az Mszp-ével!Ehhez képest...A Fidesz nekem nem ad pénzt,azért,hogy megírjam a véleményem,amúgy a Fideszről is van véleményem,és az nem a leghízelgőbb számukra.Kedves legal!A 4-es hozzászólásod tettszett,de azt nem értem,miért moss össze Logaritmussal?Talán mindenki más szélsőséges,elvakult,csak legal az okos?Vagy én értek félre valamit?”
 • 4. legal 2008. november 14. 08:41
  „Az ATV esti, Mészáros Tamás vezette vitaműsorába belenézve rossz érzéssel tapasztaltam meg ismételten, hogy a nemzeti őrsereg létéért is keményen támadták a Fideszt mondva, ecsetelve, hogy mivel ők közelebb állnak ehhez a kritikán aluli darutollas akármihez, az ő hallgatólagos támogatásuk nyilvánvaló. Csak azért, mert a szocialistáktól jobbra (polgári magyarországot akarva) helyezkednek el a politikai térképen. Ostoba média szereplők ostoba országot teremtettek Magyarországból. S tehetik ezt ma is 20 évvel a szocialisták által levezényelt rendszerváltozás (???) után. Most hat éve a szocialisták kezében a törvénykezés joga és lehetősége, mi a fenéért lenne az ellenzék a felelős a nemzeti őrsereg létezéséért, Szlovákiába való vonulásáért. Ennyire hülyék azért már ne legyenek az ATV-ben!”
 • 3. legal 2008. november 14. 08:26
  „Logaritmus, Ön sem külömb trainmannál. Mi az, hogy: "átveheted az 5.000 Ft-ot a fides(?) székházban."”
 • 2. Logaritmus 2008. november 14. 07:39
  „trainman, ezért a hülye beszólásért máris átveheted az 5.000 Ft-ot a fides székházban. :)”
 • 1. trainman 2008. november 14. 07:32
  „"Gyurcsány keresztje valamivel könnyebb, mivel nálunk nemhogy a kormányban, de még a parlamentben sincsenek bent a szélsőségesek."És az SZDSZ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök Sajtosszenya nyomában

"Rendőrségi eljárást kezdeményezett egy internetes fórumozó ellen Fetser János." Tovább olvasom