Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szociálkapitalizmus

"A szocializmus után úgy tűnik, lassan a szociálizmustól is el kell búcsúznunk. Mert ezzel is úgy vagyunk már, mint annak idején a rendszerváltoztatás szükségességével."
A szocializmus után úgy tűnik, lassan a szociálizmustól is el kell búcsúznunk. Mert ezzel is úgy vagyunk már, mint annak idején a rendszerváltoztatás szükségességével. Hogyan is mondta az akkori sztárpolitikus Pozsgay Imre? Valahogy így: Vagy széttörjük a korlátainkat vagy magunkat törjük össze a korlátainkon. Ez a helyzet ma is – legalábbis ami a nagy elosztó rendszerek fenntarthatóságát illeti.

A helyzet abszurditásának bemutatására nem kell messzire mennünk. Pár héttel ezelőtt az egyik Szeged környéki szövetkezet zöldség-gyümölcs feldolgozáshoz keresett idénymunkásokat nagy számban. Munkaügyi szakemberek segítségével vagy nyolcvan munkanélküli kapott értesítést az álláslehetőségről. A megjelölt időpontban megjelentek közülük nyolcan-tízen, munkába állt egy. Félreértés ne essék, nem azért mert bitangok, csavargó munkakerülők valamennyien, egyszerűen csak számolnak: ha a segélyekből (pláne kiegészítve egy kis alkalmi munkával vagy némi háztájival) ugyanannyit, vagy többet össze lehet szedni mint a legális, ám minimálbéres állással, az előbbit választják. Amiben nemcsak az a tragédia, hogy tömegek lógnak így tartósan az állam csecsén, hanem közben elszoknak a munkától, szaktudásuk pedig, ha volt egyáltalán, már régen simára kopott.

A bezzegszlovákok ezt elég drasztikusan oldották meg évekkel ezelőtt. Dzurindáék bárddal estek neki a szociális kiadásoknak, amellett, hogy csökkentették a családi pótlékot, befagyasztották a nyugdíjakat, egy mozdulattal megszüntették a gázártámogatásokat, a munkanélküli és szociális segélyezésre akkora csapást mértek, hogy tót barátainknak hanyatt-homlok menekülve kellett munkát keresniük, ha nem akartak éhen halni. Közben kiszenvedték egészségügyi reformot is. A gazdaságban meg fordítva léptek, minden adó- és járulékkedvezményt megadtak a versenyszférának, hogy a Szlovákia vonzó legyen a befektetők számára. Az is lett, sok-sok munkahelyet teremtve. Dzurinda kormánya természetesen belebukott a „népnyúzó" politikába, az ország viszont kint van a vízből. A babérokat meg Fico kormánya arathatja le.
Akkor most nekünk is Szlovákia kell? Dehogy. Isten ments, hogy másoljunk, hiszen ahogy másképp voltunk összerakva a késő szocializmusban, másképp szocializálódtunk a korai kapitalizmusban is.

Sokkal nehezebb visszavenni/visszaadni bármit is ott, ahol már viszonylagos jóléthez szoktak az emberek, mint ahol hosszú ideig inkább a szegénység volt a viszonylagos. A szociális rendetlenség azonban nem tartható fenn tovább nálunk sem – ahol a segély vonzóbb mint a munka, ahol az emberek 94 százaléka a nyugdíjkorhatár elérése előtt vonul vissza, 40 százalékuk rokkantként, ahol a fegyveres vagy rendvédelmi testületeknél 25 év szolgálati idő is elég a nyugdíjjogosultsághoz és így tovább, valami nagyon nincs rendben. Az ország – nagyon szűk – teherviselő része már képtelen finanszírozni ezt a szociális „luxust". A szükség nagy úr, most már a politikusok sem akarják megvárni, hogy a terheket viselők állampolgári engedetlenséggel, ne adjisten önbíráskodással oldják meg a szociális-foglalkoztatási-közherviselési feszültséget.

A legeredetibb és legvonzóbb megoldás persze az lenne, ha a munkájából mindenki vígan meg tudna élni.

Olvasóink írták

 • 2. N.P. 2008. június 11. 09:23
  „mai

  Csak sajnos nem lehet, de tényleg nagyon jó lenne.
  Zseniális ez az 5 pont. Ezen problémák(illetve a megoldásaik) köré kellene szervezni egy kormányprogramot.”
 • 1. mai 2008. június 11. 06:43
  „Jó lenne újból előlről kezdeni úgy 1986-tól...
  - Ne az MSZMP vezényelje le a "rendszerváltozást" (alkotmányos kötöttségek, keretek megszabása)
  - Ne halt volna meg Antall József (Csurka nyolc mondata ne jelent volna meg)
  - A választók ne ijedtek volna meg a változásoktól és ne szavazták volna vissza Horn Gyuláékat, a szocialistákat.
  - Orbán Viktor és Nemeskürthy tanár úr jól mérte volna fel az emberek kitörölt nemzettudatát, ami miatt az emberek újra visszaszavazták a szocialistákat.
  - az emberek ne hinnének ösztönösen abban, hogy egyedül a szocialistáktól várhatják a Kádári éra nyugalmát és biztonságát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befürdünk

"A ronda fürdőkön kívül azt se szeretem, ha a politika beszivárog a fürdőkbe, mint termálvíz a… Tovább olvasom