Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szocpol: visszatér

JEGYZET - "Miközben szépen hajtja majd a gazdaságot, otthont is teremt a gyermeket vállaló, nevelő fiataloknak."
A szociálpolitikai támogatás, amelyet ismét életre hívnak, nem újdonság, és főleg nem különlegesség. Az utóbbi néhány év kivételével évtizedek óta létezett Magyarországon. Most visszatér... Azoknak nyújt majd építési lehetőséget, akik családjuk lélekszámának gyarapodása miatt nagyobb otthonba költöznének, s ehhez van is megfelelő önerejük. Mert csak a szocpolból nem lehet házat építeni, lakást venni, hiszen a négy gyermeket nevelők is csak legfeljebb két és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak az államtól, ráadásul szigorú feltételek mellett.

Újbóli bevezetésétől gazdaságélénkítő hatást is vár a kormány. Nem is alaptalanul. Gondoljuk csak végig: a jelenleg is padlón lévő építőiparba és ingatlanpiacba így – közvetett módon –pumpált pénzzel mindenki jól jár. Az állam munkahelyeket teremt, és közben otthonhoz segíti mindazokat, akik vállalnak kettő, három vagy négy gyermeket. Aki pedig új otthonába beköltözik, ismét csak költekezni kezd. Hiszen be kell rendezni azt a lakást vagy házat! Amit vesz, azután áfát fizet a boltban, az pedig végül visszakerül a költségvetésbe.

Az állami pénz így többszörösen is megtérül. Miközben szépen hajtja majd a gazdaságot, otthont is teremt a gyermeket vállaló, nevelő fiataloknak. A nagyobb családdal pedig még a nemzet létszáma is növekedhet, ami bizony nagyon is ránk fér. Ráadásul a bankok is örülhetnek, hiszen az állami pénz rajtuk folyik keresztül, azaz nekik is hasznot hajt.

És úgy tűnik, az új szocpollal nem nagyon lehet majd visszaélni. Remélhető, hogy most nem lesznek olyan vállalkozók, mint akik évekkel ezelőtt szegény sokgyermekes vagy alkalmi munkából élő embereket segítettek szocpol támogatáshoz, némi aprópénz fejében. Miután az elkészült házakra a bankok kifizették a támogatás hátralévő részét, a csalók azokakat egyszerűen elbontották, és máshová vitték, újabb Patyomkin-házsorok építéséhez. Gondolom, mindezeken okulva szigorodtak a feltételek, s csökkent a felvehető összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi mérce

"Nincsenek feleslegesen megépült utak, valamennyi aszfaltcsíkra rábukkannak az autósok." Tovább olvasom