Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szokások

JEGYZET - ˝A nagy külföldi láncok megjelenésével lett szabad a gazda.˝
A jót könnyű megszokni mondás fordítva is igaz: amit könnyen megszoksz, az jó neked, vagyis olyan, mintha csak rád szabták volna. Sokan így állnak hozzá a vasárnapi nyitva tartáshoz is. Ehhez a jóhoz hosszú út vezetett: 30-40 évvel ezelőtt az üzletek hétköznap csak 4-5 óráig, az élelmiszerboltok 6-ig tarthattak nyitva. Rájöttek azonban, baj van, az emberek délben szaladgáltak ki a munkahelyükről bevásárolni, igen, akkoriban ezt meg lehetett csinálni. Ezért bevezették a bevásárlócsütörtököt, a hét egy napján a szokásosnál hosszabb ideig voltak nyitva a boltok. A 90-es években, a nagy külföldi láncok megjelenésével lett aztán szabad a gazda.

Nekünk most innen kell visszalépnünk. A vasárnapi zárást ellenzők szerint az állam már megint beleszól a magánéletünkbe, még abban is korlátoz, hogy eldönthessük, melyik nap vesszük meg a télikabátot. Ráadásul túl gyors volt az iram, az egyik héten kitalálták, a másikon már meg is szavazta az országgyűlés a március 15. utáni csendet. Közben azt se tudjuk, hányan vannak mellette vagy ellene. Mindössze egy 2007-es és 2011-es közvélemény-kutatás ismert, akkor a vasárnapi vásárlók kerültek többségbe.

Ausztriában 1967 óta tartanak zárva vasárnap az üzletek, az emberek ezt szokták meg, a többség a friss felmérések szerint pont fordítva, mint nálunk, ma sem akar a hét utolsó napján boltba menni. Ezért majd valamikor a jövőben – a vállalkozók kedvére téve – enyhítenének a rendeleten: tárgyalnak, egyeztetnek. Bécsben a turisták által leginkább látogatott kerületekben oldanák fel a tilalmat, az intézkedéstől 140 millió euró többletbevételt és 800 új munkahelyet remél a gazdasági kamara.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyformák

˝Most úgy tesz, mintha nagy barátja lenne a dolgozónak.˝ Tovább olvasom