Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szükséges szigor

JEGYZET - "A látványos eredmény kezdete egybeesik a nulltolerancia bevezetésével."
Négy év alatt majdnem a felére csökkent a halálos közlekedési balesetek száma hazánkban. Míg 2007-ben az útnak indulók közül 1232-en sosem érkeztek meg céljukhoz, addig tavaly már „csak" 740-en haltak meg az utakon. A látványos eredmény kezdete egybeesik a nulltolerancia bevezetésével. Azaz az egyenruhások már nem mérlegelnek, figyelmeztetnek, ejnye-bejnyéznek, csóválják a fejüket, ha szabálysértésen érik a sofőröket, hanem kiszabják a bírságot. A külföldiek sem dobhatják el nevetve a büntetési csekkeket, bankkártyaolvasóval járnak a rendőrök. Lehet náluk bepötyögtetni a PIN-kódokat, leróva az újabban már kemény büntetést.

Egyébként eddig sem értettem az autósokat: minek kell valósággal letolniuk az embert az autópályán, ha csak 120-szal megy? Mert jó az út minősége? Lehet rajta menni? Miért kell kilőni már a piros-sárgánál, vagy átslisszanni, ha még sárga a lámpa? Az egykerekező motorosokat már szóvá sem teszem, ahogy azt sem, hogy hátulról gyakran valósággal rátapadnak az autókra. Aki pedig kerékpárra ül, egyszerűen hajmeresztő dolgokat művel, olyanokat, amelyeket a cirkuszi akrobaták is megirigyelhetnek – tisztelet a kivételnek.

Érdekes, hogy a legvadabb sofőrök is megszelídülnek, ha átlépik nyugat felé a magyar határt. Nekem az osztrák oldalon lévő Kismartonban okoztak meglepetést az autósok, akik a sebességkorlátozást betartva hajtottak a kisváros amúgy versenyzésre csábító főutcáján. Még azelőtt leálltak a zebra előtt, hogy a gyalogosok odaértek volna, s kedvesen intettek, hogy akkor nyugodtan keljünk át. És mindegy volt, hogy a sofőr osztrák, német, magyar, román vagy török rendszámú kocsi volánja mögött kuporgott. Igaz, a sógoréknál telepített térfigyelő és sebességmérő kamerák vigyázzák a rendet. Ha a vétkest elkapják, márpedig elkapják, az alapból 50 eurós bírságra számíthat. Nem adnak csekket, de a kocsit is lefoglalják, ha valaki nem akar fizetni. És ugyancsak 50 euróra büntetik azt, aki beleszól a rendőri intézkedésbe. Még akkor is, ha a vétkes sofőr anyóülésen kuporgó neje szól be. Úgy látszik, ott a közlekedők már megtanulták azt a leckét, amit mi csak most tanulgatunk.

Olvasóink írták

 • 1. klj_54 2011. augusztus 09. 21:53
  „A cikkíróval ellentétben nekem picit másabb tapasztalataim vannak! (Kamionforgalom melóztam.)
  Nyugatra pont olyan ökrök vannak, mint itthon!
  A differencia a technika és technológia.
  Lefényképezik az autóst szabálysértés közben (Mondjuk Brenner hágó) és amikor az útszakaszon jön egy parkoló a mosolygós rendőr ott áll és kiinti a vétkest!
  Tehát lehet nevelni a vétkest és nem az itthoni agyament mértékű bírsággal (amire kiint annyit mond: írd már be a mai dátumot, azért itthon 400.0000 Ft. bírság jár!), hanem az azonnali elkerülhetetlen bírságolással!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Géza bácsi elintézte

"A frankhitelesek egyre nagyobb hányada ott tart, hogy egyszerűen megszűnt a választási lehetősége." Tovább olvasom