Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Szűkülő utakon

JEGYZET - ˝Mindenki a másikra mutogat.˝
Örülhetnénk is annak, hogy egyre többen használnak környezetkímélő, gázüzemű autót. Az öröm mégsem annyira felhőtlen, ha belegondolunk, hogy ez a tendencia nem annak köszönhető, hogy sokan belátták, óvni kell a természetet. A pénztárcakímélés egyelőre a magyar embernek fontosabb. És ha például a CNG gáz körülbelül száz forinttal olcsóbb, mint a benzin vagy a gázolaj, nyilván áttér erre az üzemanyagra, aki teheti.

Az adóemelés hatására biztosan jobban meggondolják majd a gázt tankoló sofőrök is, hogy mennyit furikázhatnak ezentúl. Biztosan lesznek, akik új megoldást keresnek, hogy kitartson a fizetésük a hónap végéig – a bér nem növekszik a kiadásokkal együtt.

Nincs erről pontos statisztika – legalábbis nem tudok róla –, de Szeged utcáin is látható, hogy már tömegesen választjuk az egyik legolcsóbb közlekedési eszközt, a kerékpárt. Ennek szintén látjuk a pozitív és a negatív oldalát. Egyrészt jó, hogy nem szennyezzük a levegőt, mozgunk, fittebbek leszünk a bringázással, másrészt bosszankodunk, hogy esőben, szélben kényszerből kerekezünk, és már alig férünk el néhol a – javarészt gyalogosok mellett, sárga csíkkal meghúzott – kerékpárutakon.

Rengeteg a konfliktus a gyalogosan, a bringával és az autóval közlekedők között. A gyalogost a szívroham kerülgeti, amikor a járdán, tilosba tévedve elsuhan mellette a kétkerekű, a biciklis az ő „térfelén" szambázó járókelőt kárhoztatja, az autóvezető pedig a vakmerő, egérutakat kereső kerékpárost szidja. Mindenki a másikra mutogat, dudál, csenget vagy kiabál.

Ebben a helyzetben nem nagyon tudunk örülni a sok környezetkímélő drótszamarasnak. Kicsit magam ellen is szólok, hiszen mindennap bringázom. Amikor mindenki siet, meg dühös, mert kinőttük az utakat, akkor is muszáj belátni, hogy együtt közlekedünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ember nélkül

˝A Föld már az ember előtt is létezett.˝ Tovább olvasom