Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Szülők rémálma

"Már tavasszal megterveztük, hogyan éljük túl az óvodamentes négy hetet."
Már tavasszal megterveztük, hogyan éljük túl az óvodamentes négy hetet – mert az nyilvánvaló volt, hogy a mi családunk nyarát ehhez a szünidőhöz kell igazítanunk. Az, hogy a megszokott intézmény helyett egy összevont csoportba menjen a gyerek, szóba sem jöhetett. Hallani sem akart arról, hogy ne a saját ovijában, a saját óvó nénijével és a saját társaival töltse az időt. Nem volt nehéz meggyőznie, én sem tudtam volna elképzelni, hogy idővel mégis jól érezné magát ilyen környezetben. Így először a szabadságok sorrendjét sorsoltuk ki. Ez fájdalmas pont volt, mert a férjem és én így nem lehettünk egyszerre otthon, nem lehetett együtt a család. Így viszont már csak kéthetes felügyeletről kellett gondoskodnunk. Ez volt a legnehezebb, a nagyszülők ugyanis messzebb, másik városban laknak, azt pedig nem akartuk, hogy egy hétnél többet távol legyen tőlünk a kisgyerekünk. Ezért inkább egy megbízható bébicsősznek fizettünk a felügyeletért, vagy ha úgy adódott, magammal vittem...

A megoldás nem egyszerű.

Érthető a szülői tiltakozás a négyhetes bezárás ellen. Az óvodapedagógusok azt mondják, valóban nem kell ennyi idő egy takarításhoz vagy tisztasági meszeléshez, de ők csak ilyenkor vehetik ki a szabadságukat; a nevelési időszakban mindössze öt nap jut nekik, az is a téli szünetben. Nem beszélve arról, hogy egy 3–6 éves gyereknek is szüksége van még arra, hogy hét közben is több időt töltsön a szüleivel, a családdal. Az egyik vásárhelyi óvodában azt találták ki, hogy a bezárás idejére 5 napig tábort szerveznek a kicsiknek, jelképes összegért. Ez jó ötlet, talán másutt is érdemes lenne kipróbálni.

Azt már sejtjük, hogy ennél nagyobb kihívás csak az iskolaszünet megszervezése lesz: két és fél hónap, igazi rémálom. De legalább a gyerek élvezi.

Olvasóink írták

 • 9. Gamma 2010. július 14. 14:49
  „,,A szabadság jár az ovodai dolgozónak, nekik is fel kell töltődniük valamikor, és nem gondolnám, hogy a szakadatlan meló volna az egyetlen módja ennek."

  Én már több mint 10 éve dolgozom, de még SOHA nem volt lehetőségem egyszerre 4 hét szabadságra mennem a munkahelyemről. Az eddigi rekord 2 hét egybefüggő szabadság volt!

  Továbbá a pályakezdők (nem közalkalmazott vagy köztisztviselő) éves rendes szabadsága a kor alapján mindössze 20 nap, ezt kell beosztaniuk nyárra, karácsonyra, húsvétra, stb.

  Nem irigylem én a szabadságot az óvónőktől, pedagógusoktól, hiszen amikor az ember szakmát választ, akkor van lehetőség mérlegelni keresetet és szabadságot. De azért az tényleg szörnyű, hogy a szülők nem tudnak egyszerre szabadságon lenni. Aztán meg csodálkozunk a sok váláson...”
 • 8. sima 2010. július 13. 11:38
  „7. Akkor rosszul látod , nem mondanám "kivülállónak" azt ahol két pedagógus is van a családban. Nagyon sok elkapatott ( otthon mindent szabad anyuka kis csillagának ) gyereket küldenek bölcsödébe ill. óvodába azzal, hogy ott majd foglalkoznak velük és pótolják az otthon melegében elmulasztott nevelést. Gyereket legyártani könnyű volt , de fel is kellene nevelni ! Ezt hajlamos sok szülő elfeledni.
  Sajnos a pedagógus hiába igyekszik szépre és jóra tanítani a beadott gyermeket , ha otthon nem ezt látja.
  Ha egy gyermek , nem tud rövid időn belül szocializálódni és alkalmazkodni környezetéhez , akkor érdemes nevelési tanácsadóhoz fordulni a problémás gyerekkel.
  Ha egy intézménybe beíratták gyermeküket , akkor azzal elfogadták annak az intézménynek a rendjét és nevelési módszereit ill. az ott dolgozók szabadságolási rendjét. Ha ezzel valaki nem ért egyet , akkor már beíratkozásnál módjában áll másik bölcsödébe, vagy óvodába vinni a gyereket.”
 • 7. Magica 2010. július 13. 07:54
  „Úgy látom itt a többség "kívülálló", s mint ilyen a véleménye teljesen szubjektív.Júniustól még a saját ovin belüli összevont csoport is megviseli a gyereket, nemhogy másik helyre vinni...Nyilván addig könnyen mondhatunk mást, amíg nem a saját gyerekünkről van szó... és igenis nehéz a 4 hét megoldása. Ráadásul pl. nálunk is még aktívak a nagyszülők és hát az ő szabadságuk sem végtelen...Szóval igenis élő a probléma, ez a "tábor"-féle jó ötletnek tűnik.”
 • 6. niemand 2010. július 12. 19:27
  „Minden pedagógusnak járna a pihenés, a feltöltődés. Ahogy őrgróf írta,van másik óvoda is, ahova lehet vinni a gyereket. Az alapszabadság mindenkinek jár, csak pedagógus pályán, bizonyos időben lehet kivenni, azután kuss! Iskolában sincs több hónapos szabadság, sajnos.
  Szegény gyerekek mit érezhetnek, amikor megbeszélik, hova is tegyék őt a szünetben. A gyereknek szüksége van a családra is, talán ezt az egyet ne vegyük ki a a szülő kezéből, így is el vannak kényeztetve az oktatási intézetekben. Már szülői értekezletek alkalmából is, van gyerek ügyelet. Nagy felelősség egy gyerek, és nem pillanatnyi örömmámor, életre szóló program, amiben vannak nehézségek is, amit meg kell oldani pl. a gyerek nyári szüneti hol léte.”
 • 5. őrgróf 2010. július 12. 17:13
  „Az ovoda nem iskola, nekik ( bármilyen szomorú is de) nem jár több hónapos szabadság, mint sok más dolgozónak sem. A gyerek símán megszokja a másik ovodát, ovónénit, nem kell ettől tartani. A nyávogó szülők meg oldják meg a gondjukat, ahogy tudják, ha nem akarják másik helyre vinni a gyerekeiket. Viszont igen is kell folyamatosan legyen ovoda, mert igen sok szülő nem tudja megoldani a gyerekek elhelyezését, és a nagyi sem robot, hogy mindent rá lehessen testálni. Ha nincs minden ovoda egyszerre nyitva, ki tudják venni a szabadságukat az ovónénik és a dadusok is, fölváltva. Ráadásul sok helyen az iskolához igazítják a szüneteket, és van téli, meg tavaszi és őszi szünet is. Ez főleg vidéken dívik...”
 • 4. Szakértő 2010. július 12. 16:48
  „Nekem egy óvodás meg egy bölcsödés gyermekem van. Olyan ügyesen megszervezték a bezárást, hogy Június 17.-el bezárt az ovi 1 hónapra, ahogy letelik, akkor kezdődik a bölcsiben a bezárás, így összesen 2 hónapot kell megoldanunk! Az egyik nagyszülők miskolciak, nyugdíjasok, így kénytelenek vagyunk őket is belevonni a felügyeletbe, 2-2 hetet eltöltenek ott is a gyerekek, másképp nem tudjuk megoldani. Legalább hangolnák össze, hogy egyszerre legyen a szabi.”
 • 3. mazsolaszolo 2010. július 12. 15:28
  „Azt gondolom, hogy inkább az a rémálom, hogy egy ovis nem képes még pár hétre sem elfogadni másokat, és beilleszkedni egy másik csoportba, valamint az, hogy a szülő nem képes egy ovist elengedni egy-két hétre sem, még a nagyihoz sem. Pedig a nagyinál töltött nyarak a gyerekkor legszebb kincsei közé tartoznak, legtöbbször.

  És már megint mindenki más a hibás. A szabadság jár az ovodai dolgozónak, nekik is fel kell töltődniük valamikor, és nem gondolnám, hogy a szakadatlan meló volna az egyetlen módja ennek. Lehet, hogy a festést el lehetne intézni 1 hét alatt is - pláne ilyen dög száraz melegben -, na de hadd pihenjen már az óvó néni és a dajka is! tetszett már hallani, kedves Anitácska, a burn out szindrómáról? Hogy ez ne következzen be, szabadság kell az ovis nevelőknek is. PIHENÉS.

  És nehogy már az önző, csak a maga szempontjait szem előtt tartó - értsd: " nekem ez volna a kényelmes, tehát ennek kéne lenni" - szülő szabja meg mások nyári szabadságát és ő mondja meg, hogy szerinte mennyi idő kéne ...bármire is. Hónapokkal előre fölösleges stresszelni, ez csak hisztéria, és csakis arra jó, hogy magukat és a gyereket stresszeljék vele.”
 • 2. sima 2010. július 12. 14:29
  „"Hallani sem akart arról, hogy ne a saját ovijában, a saját óvó nénijével és a saját társaival töltse az időt."

  Ez az amikor a csík húzza a repülőt ! Az ovis gyerek mondja meg a szüleinek hogy mi legyen ?

  "Az óvodapedagógusok azt mondják, valóban nem kell ennyi idő egy takarításhoz vagy tisztasági meszeléshez, de ők csak ilyenkor vehetik ki a szabadságukat; a nevelési időszakban mindössze öt nap jut nekik, az is a téli szünetben."

  Ehhez még csak annyit , nem ritka hogy az óvodai vagy bölcsödei pedagógusnak annyi felhalmozott szabadnapjuk van amennyit egész évben nem tudnak kivenni. Ha a bíróságokon belefér a nyári szünet
  ( 2010. Július 16-tól , Augusztus 19-ig ) , akkor egy bölcsödében vagy óvodában se legyen ez gond.”
 • 1. TörökVirág 2010. július 12. 14:25
  „Ez meg milyen hülyeség már, hogy a pedagógus csak akkor veheti ki a szabadságát ha éppen takarítási szünet van!!!!
  Nálunk év közben is egy-egy óvónéni kivett pár nap szabadságot, nem hinném hogy ebből problémát kéne csinálni. A pedagógus is csak ember. A kicsi meg szokjon meg más gondozót-óvónőt, mert nem csak szabadság miatt, de betegség miatt is hiányozhat a pedagógus..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebgondolat

"Talán kevesen hiszik el, pedig igaz: majdnem minden a gazdin múlik." Tovább olvasom