Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szürke milliárdok

"A statisztikai hivatal adatai a keresetekről óvatosan kezelendők. Először is azért kell vigyázni velük, mert a megye települései között nagy különbségek adódhatnak."
A statisztikai hivatal adatai a keresetekről óvatosan kezelendők. Először is azért kell vigyázni velük, mert a megye települései között nagy különbségek adódhatnak. A gyermekek után járó adókedvezményt sem számolták bele. Félrevezető lehet, hogy a számok csak az alkalmazottak keresetét mutatják, és abból is csak a szépen, szabályosan fizetett bért és egyéb pénzeket. Így hiteles képet adnak ugyan a közszféráról, de már nem tartalmazzák az ott dolgozók fekete jövedelmét sem: kimarad a szülész hálapénze, az angoltanárnő magánórája.

A versenyszféráról még ennél is kevesebbet tudni. Magyarországon hatalmas a gazdaság szürke zónája: tisztes apák és anyák százezrei rejtegetik az állam vám- és adószedői, ezzel együtt statisztikusai elől a jövedelmüket, vagyonukat. Hétköznapi dolog, ha egy kisvállalkozás papíron a minimálbért fizeti alkalmazottainak, a többi „beesik" készpénzben a zsebbe, vagy álcázva jut el a munkavégzőkhöz. Nem jelennek meg a statisztikában a cégek által adott juttatások sem. Pedig a gyakorlatban egy nettó százezres fizetés plusz autó, plusz korlátlan mobilhasználat több mint kétszázezret ér.

Vegyük még hozzá, hogy az igazán kis vállalkozások ebből az összegzésből kimaradnak. Igaz, ezek jövedelmezősége papíron általában mindig a lehető leggyengébb. Családok ezrei gyűjtik a számlákat, tüntetik el a cég eredményét. Az ezt pontosan tudó adóhatóságoknál van egy határ, így elsősorban az bukhat le, aki pofátlanul nyúlja le az állam pénzét. A szerényebb, de kétes költségelszámolás „még belefér", nem nagyon kutatnak utána.

A kormány lassan szüli meg azokat a megoldásokat, amelyek a becsületességre hajlók számára kiutat kínálnak. A kicsik közül azok, akiket zavart a gazdasági kényszer szülte, fárasztó trükközés és megfeleltek a feltételeknek, nemrég evások lehettek. A borravalóval, az apróbb házimunkákért fizetett pénzek láthatóvá tételével azonban hiába próbálkoztak a „törvényhozók, miniszterek, politikai államtitkárok".

Akiket szokás nagyon utálni, mert 931 ezer 172 forintot keresnek átlagosan. Csakhogy mióta a politikusok vagyongyarapodását állandóan vizsgálgatják, tudjuk, nem miniszterelnökként, miniszterként, államtitkárként, hanem a versenyszférában lehet kaszálni. A politika és a gazdaság közötti szürke zónában kamatoznak igazán a kapcsolatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai játékaink

"Ma kezdődik az őszi politikai szezon. Ahogyan az előre is látszik, a parlamentben máris vad csatába… Tovább olvasom