Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Takaréklángon

"Van a városnak egy második szabadtéri színpada, amely csak takaréklángon üzemel."
Több jó ötletről is beszámoltunk az utóbbi évtizedben az Újszegedi Szabadtéri Színpaddal kapcsolatban, de valamiért egyik kezdeményezés sem tudott átütő sikert aratni. Az egykor népszerű kertmozi a video-, majd a DVD-korszak beköszöntével fokozatosan átalakult nyári színházzá: sikerfilmek helyett koncertekkel, zenés, vidám színpadi produkciókkal igyekeztek megszólítani a nagyérdeműt.

A játszóhelyet üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok pénz hiányában rendezvényszervező vállalkozásokkal is együttműködött. Egy szegedi kft. több nyáron is opera- és operettkoncerttel próbálkozott, de ráfizetéssel tudott csak kiszállni a buliból. Az évekig futó fürdőudvari színházi esték gazdája is kinézte a kellemes, természetközeli helyszínt, végül bele sem tudott kezdeni tervei megvalósításába. 2005-ben, amikor Kesselyák Gergely lett a fesztivál művészeti vezetője, nívós programsorozatot tervezett a ligetbe is. Meseszerűen játszották volna A varázsfuvolát, további zenés produkciókról is szó volt. Nemigen jutott rájuk pénz.

Arról is beszámoltunk, amikor egy vállalkozó hangulatos vendéglátóhelyet, „kultúrkertet" ígért a nézőtér mellett. Hétvégenként élő dzsesszzenével, kamaramuzsikával remélte visszacsábítani a vendégeket Újszegedre. Hamar kiderült, ebből nem lehet profitot termelni, de még a bérleti díjat sem tudta kifizetni, így a bíróság tett pontot a történet végére.

Mi lehet a kudarc oka? A fesztiváligazgató többször nyilatkozta: nincs külön kerete Újszegedre, csak a Dóm téri produkciók költségvetésének megkurtításával tudna rá több pénzt előteremteni. Válság idején érthető, hogy ezt inkább nem kockáztatja meg. Így azonban van a városnak egy második szabadtéri színpada, amely csak takaréklángon üzemel. Nézőterét az évtized elején felújították, tavaly pedig ötmilliót adott az önkormányzat a színpad elrohadt deszkázatának cseréjére. Nyári színházzá alakítása – fény- és hangtechnika, biztonság stb. – minden évben több mint tízmillió forintba kerül. Lehetne ott többet is játszani.

Tavaly szinte telt házzal ment a beregszásziak Sólyompecsenyéje, ezért Trill Zsolték az idei ünnepi hétvégén is visszatérnek: a többszörös fesztiválgyőztes Tótékkal. A Pinceszínházzal szövetkezve ősbemutatót is kínálnak Újszegeden: ezen a hétvégén vonzó szereposztással játsszák a Jávor Pálról szóló zenés darabot. Egyiket sem érdemes kihagyni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázni a bizonyítványt

"Kézenfekvő az örök Dunántúl–Alföld különbségre hivatkozni." Tovább olvasom