Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Takaró

"Otthon mindig azt hallottam: csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!"
A lakáshitelüket fizetni képtelen vagy afelé sodródó családokon segítene a parlamentben ma elfogadott törvénycsomag, amely több ponton is korlátozza a bankok nyerészkedését. Hiszen az mégiscsak felháborító, hogy a bankszektor, amelyet a szakemberek a gazdasági válság fő előidézőjének tartanak – és amely mellesleg az utóbbi két évben itthon a gazdasági szektorok közül a legnagyobb profitot zsebelte be –, semmiféle szolidaritást ne vállaljon az ügyfelei jelentős részével. Akikből amúgy él.

Kicsit persze megkésett ez a fogyasztóvédelem – de hát jobb későn, mint soha. Pláne, ha arról van szó, hogy – mint Kósa Lajos fogalmazott –, családok százezrei kerülhetnek utcára. (Az más kérdés, hogy hamarosan az utcára sem kerülhetnek, hiszen a tervek szerint az utcán élést is törvényben kívánják megtiltani.)

Nem szabad persze csodálkozni, hogy ennyire eladósodott a magyar lakosság, amelynek egy része az „átkosban" szocializálódott – ahol maga a példaként szolgáló állam is hitelekből élt. Igaz, ez mostanában sincs másképp.

A reklámokon felnőtt fiatalokkal pedig elhitették, hogy szép házukban ragyogó életet élnek majd, csupán egy bankot kell fölkeresniük – és hitelt fölvenniük. A bankoknak meg nem volt érdeke túl hangosan figyelmeztetni a kockázatokra, hiszen jórészt a hitelkihelyezésből – vagy éppen a bedőlt hitelesek ingatlanjainak eladásából – élnek. Aztán beütött a gazdasági válság, és az emberek sorra vesztették el a munkájukat – így képtelenek voltak fizetni a törlesztőrészleteket. Ha lehet, a devizahitelesek még rosszabbul jártak, az árfolyamok ugyanis úgy elszaladtak, hogy akinek megmaradt a munkája, ma már az is alig tudja fizetni a lakáshitelt.

És hogy az állami segítségen kívül mi lehet a megoldás?
Otthon mindig azt hallottam: csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Azt viszont senki sem mondta, mi van, ha hirtelen eltűnik a takaró – a kölcsönpléd alatt pedig megfulladunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Követhetetlen árak

"Sokan az akciós katalógusok kínálatához igazítják bevásárlásaikat." Tovább olvasom