Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Támad a vers

JEGYZET - ˝Ha tetszik, nyomj egy tetsziket.˝
Ma Csongrádon bizonyos üzletekben 10 százalékos kedvezményt kap az a vásárló, aki verset mond. Egy gombóc fagyiért, pogácsáért is lehet így fizetni. A könyvtárban a bátor szavalónak elengedik a késedelmi díjat, az edzőteremben a belépőt. Makón annak emlékére, hogy a város jószívű polgárai régen pártját fogták József Attilának, ma ismét díjat ad át az önkormányzat egy pályakezdő, első kötetes költőnek, Antalovics Péternek. Utána a nagyszínpadon Budapest Bár-koncert lesz. Bárhonnan támadhat a vers! – ez a címe a soproni színház akciójának.

A színészek verskommandója (!) autóbuszokon, vonatokon, utcán, téren lepi meg a közlekedőket egy-egy verssel. A költészet napján – amelyet a nyugodt családi hétvégére való tekintettel sok helyen előrehoztak péntekre – országszerte villámcsődületeket, tömeges szavalatokat rendeznek. Találékonyak a művelődésszervezők, ha az a cél, hogy olvasóvá neveljenek felnőttet, gyereket.

Az eredmény nagyon nehezen mérhető. Nem az ünneprontás szándékával, csak a tárgyilagosság kedvéért írom: ma Magyarországon a legjobb fiatal költők is regénybe kezdenek két-három verseskötet után, mert azt jobban fizeti a piac. És előbb-utóbb mindegyikük talál valamilyen tisztességes foglalkozást, különben nem él meg. Többségük az interneten kapcsolatban áll az olvasóival. Akad, aki már nem is akar könyvet kiadni, csak a Facebook-oldalára teszi föl a verset: olvassad, barátom, ha tetszik, nyomj egy tetsziket! Persze a visszaíró olvasó nem mindig kedves.

Ne feledjük el ezen a szép napon Varró Dánielt, akit vicces gyermekverse miatt cincáltak szét, vagy Lackfi Jánost, akit a tiniszlenges költeménye miatt feszítettek keresztre, merő jóindulatból. Az irodalom él, hiszen rengeteg lelkes, értelmes, valamint értetlen és agresszív ember falja a betűket Magyarországon. Mielőtt valaki elkezdené találgatni, hogy most túlnyomóan kormánypártiakra gondoltam, vagy ellenzéki érzelműekre, azt javaslom, tessék tovább olvasni, csöndben.

Ettől talán mindnyájunknak jobb lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszámolás

˝A „győztesek" elmondták, semmisek a szerződések. ˝ Tovább olvasom