Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Tánchoz a zene

JEGYZET - "A korábban hozzánk hasonló fejlettségű Finnország akkor lett naggyá, amikor nemzetstratégiai üggyé tette az oktatást, a tudást."
A modern kor talán legnagyobb dilemmája, hogy miközben egyre több élő munkát tudunk kiváltani ügyes gépekkel, hatékony technológiákkal, mi legyen a felszabaduló, legyünk pontosak, feleslegessé váló élőmunkával. Jó esetben, bővülő gazdaságban semmi probléma, felszívják őket az új beruházások, az egyre szélesebb körben elérhető szolgáltatások. Rossz esetben, zsugorodó gazdaságban, tömeges elszegényedés mellett az utca, vagy unortodox közmunkaként éppen lapátnyél jut neki. Végzettségére való tekintet nélkül, a leépülésre éppen elegendő bérért. A fiataloknak persze mondhatjuk, hogy el lehet menni. De valamit arra is kellene mondani, hogy miért jöjjenek vissza.

A legfrissebb adatok szerint ma Magyarországon a fiatalok 28,4 százaléka van állás nélkül, 84 ezer ember. (A teljes népesség körében 11,2 százalékos a munkanélküliség.) Az sem vigasz, hogy egész Európa szenved az ifjúsági munkanélküliségétől – persze jelentősen eltérő mértékben. A magyar kormány is meghirdette a maga munkahelyvédelmi akciótervét, amelyben kedvezményeket ígérnek a munkáltatóknak a 25 év alattiak foglalkoztatásához. Jól is hangzik, csakhogy a vállalkozások drámai helyzetét ismerve, fennáll a veszélye, ha fel is vesznek fiatalt, azonnal elküldenek helyette egy másik, drágább, idősebbek dolgozót. És akkor ott leszünk, ahol a part szakad. Az elképzelés csak akkor élne igazán, ha a vállalkozó közben bővíteni tudná termelését, szolgáltatásait, és persze lenne minderre fizetőképes kereslet is – akár külföldön, akár idehaza.

A korábban hozzánk hasonló fejlettségű Finnország akkor lett naggyá, amikor nemzetstratégiai üggyé tette az oktatást, a tudást – azt találták ki, hogy kiművelt emberfőkkel, versenyképes munkaerővel és az általuk létrehozott magas hozzáadott értékű produktumokkal jelennek meg a világban. Aki nem hiszi, kérdezze meg a Nokiásokat. (Mintha nekünk is lett volna valaha egy Klebelsberg Kunó nevű, hasonlóan gondolkodó kultuszminiszterünk – nem is őt akarják feltámasztani az úri világ eszméivel és embereivel kufárkodó ideológusok.)

Mindenki tudja, az ifjúsági munkanélküliség kulcsa is a munkahelyteremtés, ami nem azonos a puszta dolgoztatással, bárhogy is szeretné annak beállítani a közmunkát a mai agitprop. Értelmes, értéket előállító munka ugyanis csak beruházásokból, befektetői bizalomból, versenyképes tudással, növekvő gazdaságban teremhet. Ha ez megvan, a munkahely jön magától, mint Zorbánál a tánchoz a zene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőtan

"Hogy mi lesz a jövőben az iskolákkal a közoktatásban zajló változások, a kormány által tervezett uniformizálás után – senki sem tudja." Tovább olvasom