Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tanítani az életet

"Annyira jellemző, hogy ha nem is főhír, de nyomban afféle félbotrány lett a dologból. Az egyik budapesti gimnáziumban Gergényiről íratott dolgozatot a magyartanár, támpontokat is adva a nagykamaszoknak, úgymint: túlontúl brutális volt a rendőrök fellépése az októberi ünnepet követő tüntetésen, hibázott a megfáradt arcú vasprefektus, és a többi."
Annyira jellemző, hogy ha nem is főhír, de nyomban afféle félbotrány lett a dologból. Az egyik budapesti gimnáziumban Gergényiről íratott dolgozatot a magyartanár, támpontokat is adva a nagykamaszoknak, úgymint: túlontúl brutális volt a rendőrök fellépése az októberi ünnepet követő tüntetésen, hibázott a megfáradt arcú vasprefektus, és a többi.
A magyartanár valószínűleg Szapphóról vagy Rejtő Jenő lélekábrázolásáról is körmöltethetett volna a vonalas irkába, de ő momentán úgy látta fontosabbnak, hogy érvek és ellenérvek hangoztassanak el igazán aktuális eseményekkel kapcsolatban. A dologra rögvest ráreccsent a sajtó, lágy, szülőillatú hisztéria lengett az esemény kavarta hullámok felett, vizsgálat indult, az ombudsman köhintett két komolyat, orrnyergére illesztette a szemüvegét, és maga elé kérette a hízásnak indult történeti dokumentációt.

Jó, jó, de miért kell ettől a dolgozattól annyira félni? Egyelőre nem az történt, hogy a tanár kijelentette, Buga Jakab és Vak Bottyán mellett Orbán Viktor a legnagyobb magyar, és aki nem így gondolja, az már a pótvizsgára se jöjjön el. Valószínűleg már nem is menne az ilyesmi kézi vezérlés. Ezeknek a fiataloknak többnyire akkora torka van, hogy az egész tanári kar elfér benne, az éppen elvált büfés hölggyel egyetemben, illetve oly erős bennük az önjogvédő kamasz vadállat, hogy valószínűleg legott kikeltek volna az igazukért. Egyrészt. Mert azért ismerünk mi olyan iskolákat is, melynek áhítatos falai közé csak a Magyar Nemzet libeghet be, de az nagyon, ezerrel. Máskülönben az adott esetben nyomásgyakorlás a diákok szerint sem volt. S egyébként is, nem az lenne a drága iskola célja és feladata, hogy a gyermeket az életre tanítsa, tehát hogy tudja, miként kell adót visszaigényelni, elviselni a hülyéket a villamoson és a közértben, illetve, és nem utolsósorban, hogy megfontolandó érvekkel is alátámasztott véleménye legyen Orbánról, Gyurcsányról vagy az Árpád-sávos zászlóról, mint enyhén szólva áthallásos nemzeti csecsebecséről?!

Igen, ez mind így van, de azért Szapphó szerelmi líráját, illetve József Attila anyagelvű verseit sem árt ismerni, tudni, ha már. Miközben szép lassan elhabozza maradék önbecsülését az ország. Véleményem szerint nem annyira erkölcsi, mint inkább érzelmi válság okán. Hogy az egyik úgy mondja, hogy nem is akarja hallani a másikat. Legyen csak artikuláció, sokféle, megannyi színes érv, gondolatfutam, de legyen csönd is, ha a másik beszél. Például. És különben is, a tanár holnap nyakkendőt köt, és sztrájkolni megy. Így aztán a diák bosszankodik, vagy röhög a markába, hogy nem lesz, aki kijavítsa a dolgozatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-díjas próféták

"A nemes versengésben tegnap is olyanok álltak a dobogó legfelső fokára, akiket közvetlen… Tovább olvasom