Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Tankcsapda

"Üzemanyagárak tekintetében Magyarország a térség éllovasa lett."
Menni kell. Meg hozni, meg vinni, lehetőleg mielőbb. Ha nem kellene, fejünk se fájna amiatt, hogyan alakul a dollár–forint árfolyam. De amíg fürge világunk fosszilis energiahordozókon él, a fenti összefüggést nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Nem is hagytuk. Tavaly például – biztosan nem a globális felmelegedéssel riogatók ösztönzésére – a hazai benzinforgalom 12, a gázolajé pedig 6 százalékkal zuhant, miközben az árak a benzin esetében 16, a gázolajnál pedig 22 százalékkal nőttek egy év alatt. Erre az elsőségre nem lehetünk büszkék, de oda jutottunk, hogy üzemanyagárak tekintetében Magyarország a térség éllovasa lett az elmúlt években.

De nemcsak idehaza, egész Európában gondokat okoz az üzemanyagárak emelkedése. Spanyolországban és Lengyelországban az infláció – 2008 óta példa nélküli – emelkedését hozta magával. Németországban és Nagy-Britanniában még a kormányzat sem hagyta szó nélkül a kellemetlen folyamatot. A német gazdasági miniszter például azt mondta a napokban, hogy a verseny növelésével lejjebb lehetne szorítani a fogyasztói árakat, ezért felvetette, hogy a diszkont áruházláncok is kezdjék meg az üzemanyagok árusítását. A ködös Albionban az jutott eszébe a kabinetnek, hogy a szigetország távolabbi pontjain élőknek ad valamiféle kedvezményt, hiszen ők autó és motor nélkül nem tudnak meglenni. A számunkra legkedvesebb reakcióval Romániában rukkoltak elő. Noha náluk 30–40 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk, a román taxisok a jövedéki adó ottani emelése miatt bojkottot hirdettek, arra kérve a lakosságot, hogy lehetőség szerint a szomszédos országokban tankoljanak.

Hogy hatással lesz az élelmiszerárakra az üzemanyagok drágulása, az borítékolható. Hogy a lakosság fogja meginni ennek a levét, az is. Jól látható csapdák ezek, mégsem tudjuk kikerülni őket, mert menni, sietni kell, hogy még meleg legyen a kenyér és friss a zöldség, amikor a polcokra kerül. Egy dolog vigasztal: az egy liter 95-ös benzinért kifizetett 370 forintnak több mint fele az államhoz vándorol jövedéki és általános forgalmi adó formájában. Így ha ki is ürül a zsebünk a tankolásnál, a gondoskodó állam újratömheti – legalább ígéretekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásvadászat

"Miért is akarunk dolgozni? Hogy fizethessük a rezsit, eltarthassuk magunkat, családunkat." Tovább olvasom