Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Tanulj, fiam

JEGYZET - ˝Csak azok állnak vesztésre, akik ártatlanok.˝
Valóban az életre neveli a gyermekeket az iskola Magyarországon.
Tegnap például órákig úgy tűnt, néhány általános iskolás csak ma, a középiskolai felvételi helyszínén tudja meg: nem vizsgázhat. Az Oktatási Hivatal ugyanis szerdán levelet írt az iskoláknak, felhívva a figyelmet egy december 16-án, a parlament rendkívüli ülésén meghozott, december 30-án kihirdetett és január 1-jén életbe lépett törvénymódosításra: nem felvételizhet, aki „túlkorosan" jelentkezne középiskolába. A hír tegnap bejárta a sajtót, mire a minisztérium közölte, a már beadott felvételikre nem vonatkozik a korlátozás.

Akkor sem értem, miért a tanév közepén, a karácsonyfa árnyékában határoztak erről. És ha már határoztak, miért nem kommunikáltak egyértelműen.

Az is a tanév közepén derült ki, hogy bezár a Rogers-gimnázium és a Szefi. Három megyében 1120 tanuló és 114 pedagógus napokig várta a magyarázatot. Mára kiderült, az államkincstár a fenntartó alapítvány támogatását azért függesztette fel, mert felmerült a támogatás jogosulatlan igénybevételének gyanúja. A minisztérium sem tehet semmit az ügyben.

Világos, mindenki a hatályos jogszabályok alapján jár el. Ebben a nagy jogszerűségben kizárólag egy apróság zavar: pillanatnyilag csak azok állnak vesztésre, akik ártatlanok – a diákok és a pedagógusok. Ugyanazt a leckét kapták, mint a lapunkban kedden bemutatott, átvert szegedi lakástulajdonosok: Magyarországon jogszolgáltatás van, nem igazságszolgáltatás.

Drága a tanulópénz azoknak, akik órákig nem tudták, felvételizhetnek-e, vagy hiába várnak szalagavatójukra az alapítványi iskolában. De legalább életre szóló a lecke, nem középiskolás fokon: így mennek a dolgok mifelénk. Valamennyiük nevében köszönet a döntéshozóknak. Csak így tovább, pontosan, szépen, és a haza fényre derűl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalok szárnya

˝A javunkat akarja.˝ Tovább olvasom