Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Tárcatánc

"A most bejelentett kormányátalakítás hírére minden bizonnyal lesznek néhányan, akik ezt a cinizmustól átitatott, eléggé el nem ítélhető megjegyzést teszik majd: a fa ugyan öregebb lett, a verebek is változtak, de azok is ügyesen repülnek, s a helycserékhez most is találni elegendő ágat."
Ki nem ismerné a mesét a faágakon üldögélő verebekről? Tudják, azokról, amelyek egy elcsattanó, hangosabb tapstól megriadva fölröppennek, majd újra visszaszállnak, igaz, már egy másik ágra. A Kádár-rendszert gondolkodó felnőttként átélők számára különösen áthallásos kis történet ez. Hiszen az akkoriban zajló kádercserék idején méla gúnnyal emlegették a verebeket, amikor X. miniszter belehuppant Y. államtitkár székébe, Z. politikusnak meg M. pártbéli funkciója jutott, aki, természetesen, nem maradt jól fizető állami állás nélkül.

A most bejelentett kormányátalakítás hírére minden bizonnyal lesznek néhányan, akik ezt a cinizmustól átitatott, eléggé el nem ítélhető megjegyzést teszik majd: a fa ugyan öregebb lett, a verebek is változtak, de azok is ügyesen repülnek, s a helycserékhez most is találni elegendő ágat. Az ilyen fanyalgókat figyelmeztetném: nagyon helytelen megközelítése ez a korszerű magyarországi politizálásnak. Ugyanis a verebes hadművelet bizonyítékként szolgálhat arra: jaj, dehogy is halt ki a mindenhez értő reneszánsz ember. Csak éppen koncentrálódott maroknyi csoportjuk, s most valamennyien a magyar politikai elitet erősítik.

Aztán persze van olyan olvasata is az ügynek, miszerint a reformok jó úton haladnak, a kormány igenis ért el sikereket. Csak éppen az út mégsem annyira jó, mint az a kormány egyéves megalakulását ünneplők mosolyából és tapsából kitűnt nemrégiben. No meg a sikerekkel is adódhatnak gondok, mert a nép, tudják, amelynek soraiból kikerülnek a verebes történet mesélgetésére is hajlamos egyének, a felmérések szerint nem támogatja igazán lelkesen a kormányzó koalíciót. Ezért aztán nem árt, ha egy-két politikus néhány ajtóval, minisztériummal, tárcával arrébb táncol a nagy magyar csárdást járva.

Hogy aztán ki melyik magyarázat mellett teszi le voksát, legyen az ő magánügye. Ami viszont már nagyon is közügy: vajon ez az átalakított kormány – amelyről már tudjuk, hiszen Gyurcsány Ferenc elmondta: nem lesz nagyobb, nem lesz drágább, mint korábbi volt – milyen gyorsan és hihetően bizonyítja be: ügyesebb, jobban kommunikáló, hatékonyabban cselekvő, mint a korábbi volt. Méghozzá oly nagyon jó, hogy egyhamar senkinek sem jut eszébe újabb verébriogató tapsra előkészíteni tenyerét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis, kinek az érdeke?

"Abba nem érdemes belemenni, hogy a két szülő teljesen más kultúrában nőtt fel, ugyanis ez nem… Tovább olvasom