Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Társasjáték

JEGYZET - ˝Nem lehet eldönteni, hogy az autós erőszakosabb-e, vagy a gyalogos.˝
Kevés olyan apuka van, mint amilyen az egyik ismerősöm: nem biciklizni, hanem gyalogolni tanítja a gyermekét. Arra, hogyan keljen át biztonságosan a zebrán. Szeged legveszélyesebb kereszteződéseiben azt mutatja meg az autóba ültetett 10 év alatti kislányának, mit lát a pilóta, amikor megközelíti a zebrát, vagy olyan kereszteződésen halad át, amelyikben a leggyengébb és a legerősebb félnek egyformán zöld útja van.

Szeged több közlekedési csomópontját is úgy alakították ki, hogy feltételezték, gondolkodó emberek használják, akik mérlegelik döntésük következményét. Nem raktak minden sarokra lámparendszert, amelyik a beállított programja alapján engedi át hol az egyik, hol a másik felet. A liberális, az emberek tudatosságára építő közlekedésszervezés következménye az a káosz, ami körforgalmak zebráinál kialakul: nem lehet eldönteni, hogy az autós erőszakosabb-e, vagy a gyalogos. Leggyakrabban ugyanis az autós lép a fékre és engedi el „nekemvanelsőbbségem" tudattal elélépő embertársait.

Más a perspektíva az autóból és más gyalogosan, mondta ismerősöm. Kislányát nemcsak a körforgalmakba viszi be gyalogosokat centizni, hanem a ködös februári estéken is körbehurcolta a városban. Megkereste a zebrákat, amelyeket alig lehet észrevenni. Amelyeken sötét ruhában, magukat teljes biztonságban érezve vágtak át az emberek, és azokat is, ahol a rövid zöld miatt kell felkészülni a „beragadó" gyalogosokra.

A közlekedés egy társasjáték, amelyben az autósnak és a gyalogosnak is alkalmazkodnia kell – fogalmazott egy közlekedéspszichológus. Közös a felelősség, még abban az esetben is, ha egy balesetnél a KRESZ-t értelmezve előbb-utóbb el lehet dönteni, ki a vétkes. De hiába állapítják majd meg legvégül, hogy a gépjármű vezetője nem figyelt eléggé, a gyalogost – aki nem burokban, vagyis egy erős kasztniban kelt át az úton – már nem lehet feltámasztani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogáldozatok

"Szexuális játékszerként használják őket." Tovább olvasom