Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Tavaszi agytakarítás

Vélemény - ˝Az újságírók feladata a rezsim ellenőrzése.˝
Kormányzati tudatlanság, rosszabb esetben uralási vágy állhat az Orbán Viktor által csak „himihuminak" csúfolt szakok megszüntetése mögött. Más, racionális magyarázatot annak ellenére sem találok, hogy pontosan tudom: mérnökökből, informatikusokból és orvosokból sokkal többre van szüksége a nemzetnek, mint újságírókból és kommunikációs szakemberekből.

A szegedi egyetemen 6 szak megszüntetéséről szólnak a hírek: a vizuáliskultúra-tudomány és az informatikus könyvtáros mesterszakok, az andragógia, társadalmi tanulmányok, a nemzetközi tanulmányok, a kommunikáció- és médiatudomány. Az érintett képzések eltörlése nem más, mint barbarizmus. Ha valóban nem kifizetődő egy szak az országnak – értsd: nem jut elég pénz miatta stadionra –, döntsön a piac, tegyék fizetőssé, és jó napot!

De valóban a nemzetről szól ez a történet? Nem inkább a jelenlegi rezsim érdekeiről? Az utóbbit igazolja, hogy a kiszivárgott hírek szerint a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne elvégezni. „Jelentem, a cikket megírtam, ahogy parancsolta" – ironizált egy kolléga, amint meghallotta a hírt. Még szalutált is hozzá. A kormányt nem zavarják a tények, amelyek szerint 1. a diplomás munkanélküliség 5 százalék körüli, jóval kevesebb az átlagnál. 2. a bölcsész végzettségűek 79 százaléka dolgozik, ami csak 4 százalékkal marad el a mérnök végzettségűek  eredményétől, tehát szó sincs a miniszterelnök által vizionált „romkocsmák homályában merengő állástalan diplomások" tömegéről. 3. a megszűnésre ítélt szakok közül a nemzetközi tanulmányok nagyon is piacképes. 4. a kommunikációs szakemberek nem kormányzati közszolgák. Az újságírók feladata a rezsim ellenőrzése, mert egy demokráciában a legfontosabb a jól tájékoztatott állampolgár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénz gondja

˝A kínos brókerbotrány akár segíthet is a kormánynak.˝ Tovább olvasom