Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Tavaszi tél

"Nehéz megszokni az időjárás-változás okozta furcsaságokat."
Ballagunk március közepe felé, a tél meg csak nem akar itt hagyni bennünket. Megvetette a lábát, nem moccan. Pedig már senkinek nem hiányzik.

A meteorológusok szerint nincs abban semmi különös, hogy ilyenkor még röpködnek az éjszakai mínuszok, és időnként a hó is esik. Valóban, júliusban lenne igazán furcsa ez a jelenség. A szakemberek viszont azt is mondják, hogy a Kárpát-medence időjárása átalakulóban van. Az átlaghőmérséklet évente 0,75 fokkal nő, a csapadék mennyisége és a csapadékos napok száma viszont csökken. Amikor viszont esik, akkor nagyon eshet. Az elmúlt években nem egyszer tapasztalhattunk olyan felhőszakadásokat, amilyeneket korábban csak hírből, avagy híradóból ismertünk, és a világ más táján dívtak.

Ha néhány hónapot visszalapozunk a naptárban, akkor találhatunk érdekes jelenségeket. Miközben elnyúlik a tél, karácsony előtt melegrekord dőlt meg az országban, az új év első napján még soha nem mértek Szegeden 9,3 fokot, mint az idén. Szintén a jelenlegi tél sokarcúságát mutatja, hogy két nap elteltével közel 30 fokot hűlt a levegő – egyik nap még 20 fokot mutatott sajtóházi hőmérőnk, másnap viszont mínusz 10-et.

Hétvégén Szolnokra utaztam. Szikrázó napsütésben indultam, csontszáraz úton. Kunszentmártonnál már lucskos volt az aszfalt, Szolnokon pedig 5–10 centi hó fogadott, lefagyott utcákkal. Pedig légvonalban nincs messzebb 80 kilométernél, mégis milyen eltéréseket produkált a természet.

Nehéz megszokni az időjárás-változás okozta furcsaságokat, de meg kell barátkozni a gondolattal, hogy ilyen idők járnak mostanság. Szélsőségesebbé váltak az évszakok. Majdcsak túlleszünk már ezen a hosszúra sikeredett télen, aztán jöhetnek az újabb melegrekordok és felhőszakadások. Lehet, hogy visszasírjuk majd a márciusi telet?

Olvasóink írták

 • 3. eghajlattan 2010. március 10. 16:11
  „Igen, 100 év alatt! Az újságíró nem említi, milyen szakemberekre hivatkozik, de adok egy linket, amelynek anyagát valóban szakemberek állították össze: a címlapon mindjárt ott egy grafikon a Föld 100 éves átlagos hőm.változásáról:
  http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=climate&pid=climate_ipcc&mpx=0&pri=0”
 • 2. vidai 2010. március 10. 13:52
  „100 év alatt? Nem tudom, én nem vagyok meteorológus, de szerintem az újságíró sem tévedett a mai időjárást ismerve... És az előző mondatában szakemberekre hivatkozott, tehát gondolom azt a gondolatmenetet folytatta.”
 • 1. eghajlattan 2010. március 09. 14:08
  „Tisztelt Újságíró Úr!
  100 év alatt emelkedett az átlaghőmérséklet 0,7 fokot, nem évente!
  Egyáltalán nem mindegy!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem irigylem a férfiakat

"Már az óvodában beléjük nevelik, hogy ilyenkor mi illik, és onnantól fogva nincs menekvés." Tovább olvasom