Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Teher alatt

JEGYZET - "Sokan már azt sem tudják, hogy csinálják, és hát egyre kevesebben csinálják."
Egy ideje elhiszem, hogy a kormányzat a javamat akarja. Apránként, kis tételekben, de valóban a javaimat. És én lassan odaadom mindenem, amim csak van. Hallom, sokan már azt sem tudják, hogy csinálják, és hát egyre kevesebben csinálják. Például úgy, hogy nem fizetnek rezsit. Hétvégén a rádióban mesélte egy kismama, aki dolgozó férjével együtt alig ötvenezer forintot rak össze havonta: elcseréli az adományként kapott babaruhákat krumplira, tésztára, mindenre, ami ehető. Mert enni és lakni csak kell, sőt nem árt, ha levegőt is veszünk, de hogy miként, már az is csodálkozik rajta, aki nem tüdőbeteg.

Merthogy ügyesen turkálnak a zsebünkben. Apránként veszik el, amiből azt szeretnénk, ha maradna is. A kétszázalékos áfaemelés, az adójóváírás eltörlése és a baleseti adó után mindjárt nyakunkba szakad a sárgacsekk-adó, a biztosítási adó és a telefonadó. Csak kapkodjuk a fejünket, már átlagos fizetésből is művészet megélni. Hiszen az adójóváírással mindjárt legalább tízezer forinttal csappant fejenként a havi bevételünk, a 27 százalékos áfával pedig éppen csak mindennek megugrott az ára. Vagy vegyük például a baleseti adót, amit akkor is fizetek, ha a magas benzinár miatt be sem ülök az autóba. És jön a sárgacsekk-adó, amit azért kell lerónom, hogy egyáltalán befizethessem a számláimat. De ketyeg majd a telefonadó is, amikor minden perc után két forintra tartanak igényt, de csak tíz perc fölött, hála Matolcsy miniszter úr nagymamájának. Épp csak minimális gondozási díjat vezettek be a bölcsődékben, és mindössze egy csöppet visszavesznek a gyógyászati segédeszközök támogatásából, nem kell félni, nem fog fájni. Egyelőre.

Folytassam még? Nem, inkább befejezem, mert ötletet nem akarok adni, és mert a végén akkor is fizetni fogok, ha csupán a tényeket veszem számba. Úgyhogy inkább mélyen hallgatok akkor is, ha van rajtam sapka, akkor is, ha nincs. Ehelyett megnézem, mi nő a teher alatt.

Olvasóink írták

 • 3. v.imre 2012. május 07. 15:02
  „2.macs

  Nem feledkeztem el, de a folyamatos hitel kötelezettséget kiváltó újabb és újabb áthidaló hitelekkel csak kamatos kamatostól nő az állam eladósodása, amibe a görögök, de az olaszok, spanyolok, portugálok kerültek, kerülnek. Az IMF belpolitikai és gazdaságpolitikai beavatkozását kikerülendő. Érje már meg 2-3 évig 6-7% CDS felárral akkor venni fel bárhonnan hitelt, ha szükséges. Ne feledd, Brüsszel és az IMF (ez Brüsszelre mutogatva már fél éve) a biztosítási fedezet megajánlásáért is tököl velünk, Magyarországgal. Ennyit jelent függetlennek lenni. A görögök most majd tojnak Brüsszelre, meg a bankokra, meg az IMF-re elzavarják azon politikai osztályukat a hatalomból, akik mindenre képesek ezen hatalmasságoknak és kívánalmaiknak megfelelni. Ha most nem sikerül kormányt alakítaniuk, három hónap múlva új választásokat kell majd kiírni és az eredmény előre borítékolható: az EU előtt eddig meghajló két volt nagy párt még nagyobbat fog zuhanni a feneketlen mélységbe.”
 • 2. macs 2012. május 07. 13:23
  „1. v.imre,
  elfelejtkeztél a 2010 nyara óta 8-11%-os kamattal felvett hitelekről, azokat is vissza kell fizetni. :-)”
 • 1. v.imre 2012. május 07. 10:39
  „"...Egy ideje elhiszem, hogy a kormányzat a javamat akarja. Apránként, kis tételekben, de valóban a javaimat. ..."

  Az első negyedévben 614 millió euró törlesztési kötelezettsége volt a költségvetésnek a 2008-ban felvett IMF-hitelből. Devizakötvény a harmadik negyedévben jár le ebben az évben először. A második, a harmadik, továbbá a negyedik negyedévben is egyformán 906 millió euró IMF-hitel törlesztése lesz esedékes. Ez forintra átszámolva kb. 1.500 milliárd forintra tehető. Túl kell élnünk 2-3 évet, amíg megszabadulhatunk a 2008-ban kényszerből felvett 12 milliárd euro hiteltől. Azután lélegezhetünk fel. Tudom, nehéz. Ma még esélyünk van rá, hogy ne jussunk Görögország sorsára. Hogy ne legyen társadalmi robbanás. Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Ha csak azokat szorongatnánk meg, akiknek köszönhetően még úgy-ahogy nő az állam adóbevétele, a foglalkoztatottság, úgy azzal csak beszűkítenénk a kitörés lehetőséget. Van elegendő történelmi tapasztalatunk, hogy hova vezetett mindenkor, ha az állam a népre hivatkozva a "gazdagok" vagyonára tette rá a kezét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyakönyv

"Ha lányom lesz, ahogy a nagymamája megtanított engem, én is megtanítom őt babaruhát varrni." Tovább olvasom