Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Tekerünk

JEGYZET - "Ne üsd el a biciklist, mert lehet, hogy ő is autós, csak nincs pénze benzinre."
„Ne üsd el a gyalogost, mert lehet, hogy ő is autós, csak már talált magának parkolóhelyet." E minden bizonnyal Szegednél nagyobb városban született mondásnak van egy kerékpáros változata is, miszerint: „Ne üsd el a biciklist, mert lehet, hogy ő is autós, csak nincs pénze benzinre". Vagy elvitte a bank a 8-10 éves, svájci frankos hitelre vásárolt autóját, és kénytelen volt nyeregbe ülni.

Persze igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk az optimista forgatókönyvet, amely szerint sportos életmódra váltott és biciklire pattant az autós – vagy már akkorák a gyerekek, hogy nem kell őket kocsival vinni iskolába, edzésre.

A sportossággal, az egészségre gyakorolt jótékony hatással nehéz lenne vitába szállni, bár egy orvos barátom úgy gondolja, a Szeged méretű, olykor veszélyes szmoghatárértékű nagyvároson keresztültekerni körülbelül annyit árt, mint amennyit használ. Olvastam, hogy a kerékpáros átlagosan kétszer akkora levegőszennyezésnek van kitéve, mint egy autós, valamint a balesetnek is sokkal nagyobb a valószínűsége – de szerintem az egyenleg pozitív. Természetesen a kipufogógázt egy középvárosban is illik komolyan venni, forgalmas helyen érdemes óvatosan haladni, és csak ott belehúzni, ahol tisztább a levegő.

A bicikliben az is szép, hogy roppant demokratikus: áll a szegedi, Belvárosi hídfőnél az a temérdek kerékpáros, és nem látszik rajtuk, honnan jöttek. Egy középkategóriás autó volánja mögül, a kertvárosból vagy éppen a panel negyedikről nemrég lecipelt kerékpár nyergében ül az, akinek a gyaloglás az egyetlen alternatíva. Persze a múlt heti, meglepően hűvös „esőnap" erősen tisztította a képet, és maradtak azok, akiknek nem nagyon volt más választásuk.

Nem csak bicikliügyben lehet valami más, mint aminek látszik, s erre éppen kerékpározás közben jöttem rá: Petőfitelep és Tápé számos takaros kertvárosi háza előtt láttam kapu elé leborított tűzifát. Ami ugye szolgálhatja a luxuskandalló etetését, de lehet katasztrófavariáció is, ha a 8-10 éve megálmodott és felépített családi ház törlesztőrészletén túl már nem úgy futja gázszámlára. A szakember persze a fa minőségéből vagy egy utólagosan felhúzott kéményből megállapítja, mi az ábra.

Nekem mindenesetre úgy tűnik, egyre több a kényszermegoldás, az ilyen-olyan alternatív – szmogot ugyancsak növelő – fűtésmegoldás.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2012. szeptember 24. 11:08
    „Na és ne feledkezzünk meg az új tömegközlekedési menetrendnek a kerékpározás népszerűsítésében kifejtett áldásos hatásairól se, nem is beszélve a néhány év alatt közel megduplázódott bérletárakról. (Remek írás, nagyon tetszett.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gesztustalanságok

"A közös történészi munkával lesz könnyebb a teher, ebben sem segít a határátkelőt kémlelő turul. " Tovább olvasom